DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hárítja a felelősséget az Alpine Alonso pontvesztései miatt

A spanyol versenyző szerint a műszaki hibák miatt bukott rengeteg vb-egységet idén, Otmar Szafnauer azonban kiemeli, számos más tényező is volt a háttérben. Sőt, még a legújabb technikai gond sem az ő hibájuk volt.

Fernando Alonso saját számításai szerint 60-70 ponttal szerezhetett volna többet a 2022-es szezon első felében az Alpine A522 műszaki problémái nélkül. A spanyol 29 vb-egységgel rendelkezik, idei technikai nehézségei közé tartozott a vízpumpa meghibásodása Szaúd-Arábiában, a hidraulikai probléma az ausztrál időmérőn, a motorgond Kanadában, legutóbb pedig az osztrák sprintfutam kihagyása elektronikai probléma miatt.

Alonso úgy véli, nagyon jó szezonja van, de ezt a pontállás nem tükrözi. Csapatfőnöke, Otmar Szafnauer azonban azt emelte ki, a spanyolnak sok versenyen kifogástalan volt az autója, és nem műszaki jellegű okok miatt veszített pontokat.

„Elégedett volt az autójával számos versenyen. A gépnek megvan a kellő tempója. Nincs arról szó, hogy cserbenhagynánk Fernandót, számos oka van, miért nem szerzett pontokat. Emlékszem a csatájára Mick Schumacherrel Imolában, ahol a kontakt miatt kilyukadt az oldaldoboza. Aztán Kanadában a Bottas elleni védekezés miatt kapott büntetést, akárcsak Miamiban” – sorolta az F1i.com-on idézett Szafnauer.



„Az olyan problémák, mint a szombati a sprint előtt, bárkivel megtörténhetnek, nem csak az Alpine-nal. Nem tudjuk pontosan, mi okozta a problémát, de minden arra utal, hogy a vezérlőegységben volt a hiba, azt az alkatrészt pedig nem meg tervezzük, hanem vásároljuk. De meg kell értenünk, mi történt, és minden kicsi hibát le kell küzdenünk, hogy ne jelentkezzenek újra. Sosem tudjuk, mi lesz a következő, máskülönben már megoldottuk volna” – magyarázta meg a csapatfőnök, hogy valójában a spielbergi meghibásodás is az Alpine-on kívül álló okból történt.

Az istállóhoz szezon elején csatlakozó csapatvezető így jellemezte eddigi tapasztalatait Alonsóval: „Ez az első év, hogy együtt dolgozom Fernandóval, és az alapján, amit látok, még mindig szeret versenyezni. Az életben akkor vagyunk boldogok, ha túlszárnyaljuk az elvárásainkat. Ha ezek az elvárások realisták, akkor boldogok leszünk. Ez nem csupán Fernandóra igaz, hanem valamennyiünkre. Mindenesetre Fernando még mindig itt van” – mondta Szafnauer, aki a nyári szünetben fog tárgyalni Alonsóval a 2023-as szerződésről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: