DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Verstappen az első helyig sprintelt Ausztriában

A zűrös rajt után szikrázó csaták zajlottak a szombati sprintfutamon: összecsapott a két Ferrari a második helyért, Perez felzárkózott, Schumacher pedig Hamiltonnal szemben védekezett nagyot a Red Bull Ringen.

A szezon második, Formula-1 ötödik sprintfutama nem akart egyszerűen elkezdődni. Az időmérőn nyolcadik pozíciót kiharcoló Fernando Alonso a rajtrácson ragadt: a technikai probléma már a felvezető kör kezdete előtt nyilvánvalóvá vált, az Alpine az autón hagyta a gumimelegítőket, majd a bokszba tolta. A spanyol nem tudott csatlakozni a futamhoz, így ígéretesen alakuló hétvégéje ellenére vasárnap az utolsó rajtkockából kell kezdenie.

A felvezető kör végén, a rajtkockába felállás előtt aztán lekapcsolt Guanyu Zhou Alfa Romeójának motorja. A kínai újra tudta indítani az autót, de eddigre második formációs kört rendeltek el – a szabályok értelmében Zhounak a bokszból kellett rajtolnia.

A dupla felvezető miatt 23 körre csökkentett távú futam startjánál Charles Leclerc támadta a rajtelső Max Verstappent, ezt kihasználva pedig csapattársa, Carlos Sainz csusszant be a második helyre. A silverstone-i nyertes Verstappen mellé is benézett a 3-as kanyar előtt, majd az egyenes végén Leclerc visszavette a helyet. Eközben Pierre Gaslyt az egy héttel ezelőtti Zhou-bukáshoz nagyon hasonló balesetben öklelte fel Lewis Hamilton – a levegőbe emelkedő AlphaTauri azonban nem sérült, a francia folytatni tudta a versenyt.



Az élen Verstappen hamar elszökött a Ferrarik elől, Sainz azonban kitartóan üldözte Leclerc-t, a 6. körben támadásba lendült, a két autó ijesztően közel került egy ütközéshez, egy kör múlva pedig pillanatokra előrébb is került – a csatározással még többet nyert Verstappen.

Hátrébb szintén ment az adok-kapok, a rajtbüntetéssel 13. helyre hátrasorolt Sergio Perez öt, Sebastian Vettel hat helyezést javított, a tizedik pozícióért pedig Lewis Hamilton és Alex Albon csatázott – a thaiföldi Lando Norrist kényszerítette ki a pályáról, ezért öt másodperces időbüntetést kapott. Albon aztán újabb galibába keveredett, Vettelt forgatta ki a kavicságyba. A német visszaevickélt, de az utolsó helyen kellett folytatnia a futamot.

A Ferrarik csörtéje után az első négy helyen haladó versenyző közti sorrend bebetonozódott: Verstappen, Leclerc, Sainz és Russell között jelentős rések alakultak ki. Esteban Ocon ötödik helye ellenben új gazdához került: Perez előbb a két Haast előzte meg, majd az Alpine-t is maga mögé tudta. Az utolsó két pontszerző helyen haladó két Haast Lewis Hamilton is utolérte, de Mick Schumacher tartotta maga mögött a hétszeres világbajnokot, a W13 az egyenesben nem tudott mit kezdeni a VF-20-szal, az ifjú német pedig keményen védekezett a kanyarokban. Hamilton végül két körrel a vége előtt vette át a nyolcadik pozíciót Schumachertől, miután Kevin Magnussen meglépett csapattársától, és nem adott neki DRS-t.

Az időmérő megnyerése után Verstappen magabiztos 23 körrel hozta az elsőségért járó nyolc pontot, a kezdeti csörte után Sainz végül beérte a harmadik hellyel, Leclerc mögött. Russell, a végül nyolc helyet javító Perez, valamint Ocon, Magnussen és Hamilton szerezte a pontokat, Schumacher végül kilencedikként ért célba.

A sprint eredménye:

  Versenyző Csapat Idő/hátrány
1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 26:30.059
2 Charles Leclerc FERRARI 1.675
3 Carlos Sainz FERRARI 5.644
4 George Russell MERCEDES 13.429
5 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 18.302
6 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 31.032
7 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 34.539
8 Lewis Hamilton MERCEDES 35.447
9 Mick Schumacher HAAS FERRARI 37.163
10 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 37.557
11 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 38.580
12 Daniel Ricciardo MCLAREN MERCEDES 39.738
13 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 48.241
14 Zhou Guanyu ALFA ROMEO FERRARI 50.753
15 Pierre Gasly ALPHATAURI RBPT 52.125
16 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 52.412
17 Yuki Tsunoda ALPHATAURI RBPT 54.556
18 Nicholas Latifi WILLIAMS MERCEDES 68.694
19 Sebastian Vettel ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES DNF
NC Fernando Alonso ALPINE RENAULT DNF
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: