DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Élő cikkek

Ez történt az első osztrák szabadedzésen

Ezúttal Ausztriában rendeznek sprintfutamos hétvégét, ahol mindössze egy szabadedzést rendeznek pénteken az időmérő edzést megelőzően. Kövessétek velünk az első gyakorlás eseményeit!

Köszöntjük kedves olvasóinkat. Hamarosan kezdét veszi az idei szezon 11. versenyhétvégéje az első szabadedzéssel Ausztriában a Red Bull Ringen.

Az időjárás egyelőre napos, de nem túl meleg. Mindössze 17 fokos a levegő, az aszfalt pedig 37 fokig megelegedett fel, de a délelőtti órákban már egyszer esett az eső. A hétvége folyamán ismét komoly esély mutatkozik a csapadékra, ami akár a futamot is izgalmassá teheti majd vasárnap. 

Ismételten sprinfutamos hétvégére kerül sor, így ma mindössze egy szabadedzést rendeznek, délután 17:00-tól pedig már az időmérő edzésre kerül sor, mely a szombati sprint rajtsorrendjét határozza majd meg. 

Zöldre váltott a bokszutca lámpája. A pálya valószínűleg hamar benépesül majd, sok dolguk van a csapatoknak. 

A narancs füst már most elindult. Szokásosan rengeteg Verstappen-rajongó van a helyszínen, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez a Red Bull hazai pályája. 

Szép lassan mindenki megfutotta az első gyorskörét. Egyelőre Verstappen az élen, Alonsót és Magnussent megelőzve, Albon, valamint a két Aston Martin-pilóta pedig egyelőre idő nélkül. 

10 km/h-nál is nagyobb a szél jelenleg, és Pierre Gasly is erre panaszkodott. A francia szerint így elég nehéz irányítani az autót, ez pedig a fedélzeti kamerás felvételből is jól látszott. 

A csapatoknak Silverstone-ban volt bőven dolguk a fejlesztések miatt, most azonban más a helyzet, mivel jóval kevesebb újítással érkeztek meg a csapatok. Erről is készítettünk egy összeállítást helyszínen tartózkodó kollégáinknak köszönhetően, amit érdemes átböngészni. 

Eddig mindenki közepes keveréken futotta meg a legjobbját, így állunk bő negyedóra után. 

Lando Norris miatt jön egy piros zászló! A McLaren a 6-os kanyarban állt meg viszonylag rossz helyen, de közel az egyik megnyitás, így vélhetőleg nem áll majd sokáig a szabadedzés. A brit pilóta füstöt érzett az autóban, ezért a versenymérnöke arra kérte, azonnal állítsa meg a versenygépét. 

Az ominózus eset fényképen: 

Ez semmilyen szempontból nem jelent jót a McLaren számára, mivel a sprintkvalifikációs hétvégéken kevés idő van a helyes beállítások megtalálására. 17:00-tól már a kvalifikáción kell teljesíteniük a pilótáknak. 

Mivel szabadedzésről van szó, így a megszakítás ellenére az óra nem áll meg, így ez a többieknek sem jelent jót, igaz ők hamarosan folytathatják a munkát. 

Zöld, folytatódhat a gyakorlás. 

Max Verstappen mellett Sebastian Vettel is különleges sisakfestéssel teljesíti a hétvégét. A német pilóta dizájnja is elég látványosra sikerült. 

Változás az élen! A Ferrarinál vélhetőleg megkezdték az időmérős szimulációkat. Charles Leclerc 1:06.650-el került az első helyre, Carlos Sainz pedig szűk félmásodperces lemaradással a második. 

Ez nem tartott sokáig. Max Verstappentől hamar jött a válasz. 1:06.302-vel veszi vissza a vezetést. Szép lassan mindenki rámegy valószínűleg az egykörös tempóra. 

A McLaren számára eddig nem indul jól a nap... Norris már nem tud tovább dolgozni, Daniel Ricciardónál pedig észrevehetően probléma volt a DRS-el. Az auszrál autóján elég erősen mozgott az elem az egyenesekben. 

Újabb piros zászló. Ismét a 6-os kanyarban volt a probléma, ezúttal úgy tűnik egy törmelék miatt szakították meg az edzést. 

Fura helyzet, de a 6-os kanyar rázóköve mentén lévő szigetelés kezdett el felválni, így ezért kellett megszakítani a körözést. 

Ismét zöld zászló, de csak 15 perc maradt megtalálni a beállításokat a késő délutáni időmérő edzés előtt. 

Próbáltak javítani Ricciardo helyzetén a McLarennél, de az ausztrál jelentése szerint csak rosszabb lett a helyzet, és már alacsonyabb tempónál is eljött a DRS gondja. 

Gyorsultak a Mercedesek is közben. George Russell a harmadik, Lewis Hamilton pedig a negyedik helyre lépett előre. Vajon a kvalifikáción is képesek lesznek a legjobbak között harcolni? 

Érdekesség, hogy kizárólag az Alpine versenyzői köröznek a közepes gumikon. Fernando Alonso, és Esteban Ocon inkább a versenyszimulációval foglalkoznak. 

A lista alapján a Haas versenyzőinek is jó a tempója. Kevin Magnussen az ötödik, Mick Schumacher pedig a nyolcadik helyen tartózkodik jelenleg. 

Alig 5 perc maradt vissza. A mezőny többsége durván 25 kört tudott megtenni, igaz jó néhány perc kiesett a két piros zászló miatt. 

Visszatér a pályára Daniel Ricciardo. Az első benyomásai alapján sokkal jobb az autó. 

A pályán zajló események melett más programokat is kínálnak a rajongók számára. Íme az egyik. 

Charles Leclerc még megpróbált javítani az idején, ami sikerült, de maradt a második helyen. A monacói lila utolsó szektort futott. 

Leintették az első szabadedzés, melyen a címvédő volt a leggyorsabb, mögötte pedig Leclerc, Russell, Perez, és Hamilton zárt még a legjobb ötben. Túl nagy különbségek nem alakultak ki, az első tíz egy másodpercen belül volt Verstappenhez képest. 

Íme a végeredmény. Folytatás az időmérő edzéssel 17:00-tól. Várjuk önöket akkor is, köszönjük megtisztelő figyelmüket!