DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
13:57

Zöld, folytatódhat a gyakorlás. 

Íme a végeredmény. Folytatás az időmérő edzéssel 17:00-tól. Várjuk önöket akkor is, köszönjük megtisztelő figyelmüket! 

Leintették az első szabadedzés, melyen a címvédő volt a leggyorsabb, mögötte pedig Leclerc, Russell, Perez, és Hamilton zárt még a legjobb ötben. Túl nagy különbségek nem alakultak ki, az első tíz egy másodpercen belül volt Verstappenhez képest. 

Charles Leclerc még megpróbált javítani az idején, ami sikerült, de maradt a második helyen. A monacói lila utolsó szektort futott. 

A pályán zajló események melett más programokat is kínálnak a rajongók számára. Íme az egyik. 

Visszatér a pályára Daniel Ricciardo. Az első benyomásai alapján sokkal jobb az autó. 

Alig 5 perc maradt vissza. A mezőny többsége durván 25 kört tudott megtenni, igaz jó néhány perc kiesett a két piros zászló miatt. 

A lista alapján a Haas versenyzőinek is jó a tempója. Kevin Magnussen az ötödik, Mick Schumacher pedig a nyolcadik helyen tartózkodik jelenleg. 

Érdekesség, hogy kizárólag az Alpine versenyzői köröznek a közepes gumikon. Fernando Alonso, és Esteban Ocon inkább a versenyszimulációval foglalkoznak. 

Gyorsultak a Mercedesek is közben. George Russell a harmadik, Lewis Hamilton pedig a negyedik helyre lépett előre. Vajon a kvalifikáción is képesek lesznek a legjobbak között harcolni? 

Próbáltak javítani Ricciardo helyzetén a McLarennél, de az ausztrál jelentése szerint csak rosszabb lett a helyzet, és már alacsonyabb tempónál is eljött a DRS gondja. 

Ismét zöld zászló, de csak 15 perc maradt megtalálni a beállításokat a késő délutáni időmérő edzés előtt. 

Fura helyzet, de a 6-os kanyar rázóköve mentén lévő szigetelés kezdett el felválni, így ezért kellett megszakítani a körözést. 

Újabb piros zászló. Ismét a 6-os kanyarban volt a probléma, ezúttal úgy tűnik egy törmelék miatt szakították meg az edzést. 

A McLaren számára eddig nem indul jól a nap... Norris már nem tud tovább dolgozni, Daniel Ricciardónál pedig észrevehetően probléma volt a DRS-el. Az auszrál autóján elég erősen mozgott az elem az egyenesekben. 

Ez nem tartott sokáig. Max Verstappentől hamar jött a válasz. 1:06.302-vel veszi vissza a vezetést. Szép lassan mindenki rámegy valószínűleg az egykörös tempóra. 

Változás az élen! A Ferrarinál vélhetőleg megkezdték az időmérős szimulációkat. Charles Leclerc 1:06.650-el került az első helyre, Carlos Sainz pedig szűk félmásodperces lemaradással a második. 

Max Verstappen mellett Sebastian Vettel is különleges sisakfestéssel teljesíti a hétvégét. A német pilóta dizájnja is elég látványosra sikerült. 

Mivel szabadedzésről van szó, így a megszakítás ellenére az óra nem áll meg, így ez a többieknek sem jelent jót, igaz ők hamarosan folytathatják a munkát. 

Ez semmilyen szempontból nem jelent jót a McLaren számára, mivel a sprintkvalifikációs hétvégéken kevés idő van a helyes beállítások megtalálására. 17:00-tól már a kvalifikáción kell teljesíteniük a pilótáknak. 

Az ominózus eset fényképen: 

Lando Norris miatt jön egy piros zászló! A McLaren a 6-os kanyarban állt meg viszonylag rossz helyen, de közel az egyik megnyitás, így vélhetőleg nem áll majd sokáig a szabadedzés. A brit pilóta füstöt érzett az autóban, ezért a versenymérnöke arra kérte, azonnal állítsa meg a versenygépét. 

Eddig mindenki közepes keveréken futotta meg a legjobbját, így állunk bő negyedóra után. 

A csapatoknak Silverstone-ban volt bőven dolguk a fejlesztések miatt, most azonban más a helyzet, mivel jóval kevesebb újítással érkeztek meg a csapatok. Erről is készítettünk egy összeállítást helyszínen tartózkodó kollégáinknak köszönhetően, amit érdemes átböngészni. 

10 km/h-nál is nagyobb a szél jelenleg, és Pierre Gasly is erre panaszkodott. A francia szerint így elég nehéz irányítani az autót, ez pedig a fedélzeti kamerás felvételből is jól látszott. 

Szép lassan mindenki megfutotta az első gyorskörét. Egyelőre Verstappen az élen, Alonsót és Magnussent megelőzve, Albon, valamint a két Aston Martin-pilóta pedig egyelőre idő nélkül. 

A narancs füst már most elindult. Szokásosan rengeteg Verstappen-rajongó van a helyszínen, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez a Red Bull hazai pályája. 

Zöldre váltott a bokszutca lámpája. A pálya valószínűleg hamar benépesül majd, sok dolguk van a csapatoknak. 

Ismételten sprinfutamos hétvégére kerül sor, így ma mindössze egy szabadedzést rendeznek, délután 17:00-tól pedig már az időmérő edzésre kerül sor, mely a szombati sprint rajtsorrendjét határozza majd meg. 

Az időjárás egyelőre napos, de nem túl meleg. Mindössze 17 fokos a levegő, az aszfalt pedig 37 fokig megelegedett fel, de a délelőtti órákban már egyszer esett az eső. A hétvége folyamán ismét komoly esély mutatkozik a csapadékra, ami akár a futamot is izgalmassá teheti majd vasárnap. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat. Hamarosan kezdét veszi az idei szezon 11. versenyhétvégéje az első szabadedzéssel Ausztriában a Red Bull Ringen.