DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A Red Bull megváltoztatta autóját, hogy Verstappennek kedvezzen, Pereznek pedig ne?

Damon Hill egészen merész feltételezéssel állt elő. A világbajnok úgy véli, a Red Bull megijedt Sergio Perez kiváló formájától, így az utóbbi hetekben kicsit besegített Max Verstappennek házon belül.

A Kanadai Nagydíj előtt az idei évben mindössze egyetlen pole-pozíciót sikerült szereznie a holland világbajnoknak, még az Emilia-Romagnai Nagydíjon, ráadásul elméletileg egyértelműen második számú pilótaként dolgozó csapattársa, Sergio Perez háromszor is legyőzte őt az időmérőkön.

Monacóban mindezt még meg is spékelte a sors egy Perez-győzelemmel, nem sokkal korábban pedig Barcelonában is rezgett a léc. Az RB18-as úgy dominált versenytempó tekintetében, hogy sokkal inkább passzolt a mexikói versenyző stílusához, Verstappen pedig kicsit jobban szenvedett vele.

Már hallhattunk olyan hangokat is, hogy Perez is veszélyes lehet a bajnoki címre, ám a legutóbbi két versenyhétvégén, Bakuban és Montrealban látványosat fordult a világ. Hill úgy gondolja, nem a véletlen műve, hogy hirtelen Verstappen elkezdett dominálni csapaton belül, a vezetőség akarata volt ez.

Kicsit erős feltételezés, hogy Pereztől ijedt volna meg a Red Bull házon belül, de nem teljesen lehetetlen


„Max a kanadai hétvégén hirtelen talált valamit, egész hétvégén dominált, Sergio pedig láthatóan kicsit sem volt veszélyes rá a tempót tekintve. Az istálló csinált valamit, amitől ez így történt. Az az érzésem, hogy valahogyan a csapat besegített Maxnek, nem maradhatott így, hogy Sergio ilyen gyakran megverje őt az időmérőkön. A gárda elkezdte úgy alakítani az autót, hogy az valóban Verstappen igényeinek feleljen meg” – ecsetelte véleményét Hill az F1 Nation podcastjében.

„Elég, ha az autó elejéhez kismértékben hozzányúltak, hogy ne legyen ennyire alulkormányzott a gép, egy apró változtatás után pedig simán elképzelhető, hogy Max máris csodákra lett képes. Silverstone-ban kíváncsi vagyok, hogy alakulnak az erőviszonyok. A pálya karakterisztikája hasonlít Barcelonához, de közel sem olyan sima az aszfalt, sokkal jobban fognak pattogni rajta az autók. Mégis úgy látom, a Mercedes itt kifejezetten versenyképes lehet, de nagyon ki kell hegyezniük az autót, tökéletesen beállítani, hogy a Ferrarival és a Red Bull-lal versenyre kelhessen” – tekintett előre a ’96-os bajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: