DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen: A Red Bull végsebessége mentett meg

Üldözőből vált üldözötté Max Verstappen a Kanadai Nagydíj hajrájában: az idei hatodik győzelmét szerző Red Bull-os szerint a Ferrari nagyon gyors volt vasárnap, de szívesebben lett volna a támadó szerepben.

A montreali versenyt az élmenők eltérő stratégiája színesítette: a pole-pozícióból induló és sokáig vezető Max Verstappen már a 9. körben, az első VSC-fázis közben – amely épp csapattársa, Sergio Perez kiesését követte – kijött első kiállására, a kemény abroncs kopása miatt pedig második kerékcserét is be kellett iktatnia, míg ekkor még úgy tűnt, hogy fő ellenfele, Carlos Sainz egykiállásos taktikán van. Ekkor Verstappen volt üldöző pozícióban a rivális mögött.

A holland aztán üldözőből üldözötté vált, mikor a biztonsági autós fázist kihasználva Sainz is beiktatta második cseréjét: a vb-éllovas megörökölte a vezető pozíciót, de az utolsó 16 körre közvetlenül maga mögé kapta a Ferrarit. Az egykori Toro Rossó-s csapattárs rendületlenül támadott, minden körben DRS-nyitással férkőzött közelebb, de Verstappen állta a nyomást, jutalma pedig kilencből hatodik 2022-es győzelme lett.



„Nem segített minket a biztonsági autó. Nagyon gyorsak voltak a futamon, nehéz lett volna rájuk felzárkóznom még a frissebb gumikon is. A vége viszont nagyon izgalmas lett, mindent beleadtam, de Carlos ugyanígy tett, láttam, hogy nyomja és közeledik, ami a DRS segítségével sokkal könnyebb. Nagyon élvezetes volt az utolsó pár kör!” – mondta az interjúkészítő Jenson Buttonnak Verstappen a leintést követően.

„Szerencsére ebben az évben nagyon gyorsnak tűnünk az egyenesekben, ami sokat segített” – ismerte be Button kérdésére, hogy a Red Bull erős végsebessége segített a DRS-támadások ellen. Verstappen azt is beismerte, jobban örült volna, ha a Sainz második kiállása előtti szereposztás marad: „Akkor frisebbek voltak az abroncsaim. Inkább támadtam volna, mint hogy védekezzek.”

A győzelemmel a holland előnye 46 pontosra hízott a világbajnokságban: már 175 egységnél tart, míg a kiesése ellenére bajnoki második helyen maradó Sergio Perez továbbra is 129 ponttal rendelkezik – a rajtrács végéről ötödik helyet mentő Charles Leclerc 126 egységre jött fel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: