DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Gyanúsan gyorsan reagált a Mercedes az új szabályra

A konstruktőri címvédő istálló második merevítőt használt a delfinezés visszaszorítása érdekében a pénteki edzéseken. Pont, ahogy az új technikai direktíva megengedi – alig egy nap alatt reagáltak, ami három rivális szemét szúrja.

A Kanadai Nagydíj előtt lépett az FIA a delfinezés és pattogás kapcsán felmerülő biztonsági és egészségi aggályok miatt, és új technikai direktívát írt elő, amely a jelenséget hivatott megszüntetni. Egy mérőszámban meghatározzák az autók függőleges oszcillációjának elfogadható mértékét, majd a második edzés után mérésekkel állapítják meg minden egyes autó mérőszámát, aki pedig nincs határértéken belül, kénytelen hasmagasságot emelni. A direktívát egyelőre tesztelik, csak a brit nagydíjhétvégétől fogva lesz éles, onnantól nyúlhat az FIA a hasmagassághoz.



A technikai direktívában szerepel, hogy a csapatok egy második merevítőrúddal erősíthetik meg padlólemezüket – az első merevítőt már a tesztektől kezdve használják az istállók. A pattogástól leginkább sújtott Mercedes már a pénteki edzésen beépítette ezt a merevítőt (a beágyazott posztban Albert Fabrega szakújságíró fotói láthatók a jelenlegi és bakui verzióról), ez pedig több csapat nemtetszését kiváltotta. Az Auto Motor und Sport beszámolója szerint a Ferrari, a Red Bull és a McLaren is zúgolódik: nem értik, a Mercedesnek hogyan sikerült a direktíva megjelenéséhez képest egy nap múlva már beszerelnie a merevítőt.

A Mercedes magyarázata a következő: „Egyes munkatársak később repültek Montrealba, ők hozták magukkal az alapanyagot. A problémáink miatt mindenre felkészültünk a merevítőkkel kapcsolatban” – idézi a lap a csapat egy munkatársát. Hozzátette azonban, a gyors reagálás sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: „A második nem úgy működött, ahogyan számítottunk rá.”

Lewis Hamilton szavai is tükrözik, hogy a csapat nem tett csodát a delfinezés terén. „Kész katasztrófa volt. Olyan, mintha a W13-as egyre rosszabb lenne” – nyilatkozta pénteken a hétszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: