DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Az első ötben: Erősen kezdett Alonso pénteken

Ismételten erős teljesítménnyel kezdte a hétvégét az Alpine, illetve főként Fernando Alonso. A spanyol pilóta a Kanadai Nagydíj mindkét pénteki szabadedzését az első ötben zárta.

Alonso az első edzésen harmadik lett, csupán 0,373 hátránnyal az első helyezett Verstappen mögött. A második gyakorláson ugyan az ötödik helyet szerezte meg, de lemaradása ugyanúgy négy tized volt a vezető Red Bulltól.

„Azt gondolom, hogy egy eredményes pénteki napon vagyunk túl. Az autó jól működik a kihívásokkal teli montreali pályán” – kezdte Alonso. „Évek óta nem versenyeztünk Kanadában és kicsit másnak is érződik a korábbi évekhez képest. Olyan dolgok, mint a rázókövek használata teljesen másként hatnak a szívóhatásra épülő autókra” – folytatta a spanyol. „Összességében jó napot zártunk. Úgy néz ki, hogy változó időjárás lesz holnap, így próbáltuk a lehető legtöbb adatot gyűjteni a versenyre.”



Alonso csapattársa, Esteban Ocon számára nehezen indult a hétvége. Az első edzésen a 15. helyen végzett, miután sérülést szenvedett alatta az A522. A második tréningen tizedik helyen végzett, fél másodpercre Alonsótól.

„Esteban törmeléket gyűjtött össze a pályán, ami a jobb első fék túlmelegedéséhez vezetett” – nyilatkozta a csapat műszaki igazgatója, Pat Fry. „Meg tudtuk tisztítani az alkatrészt, hogy folytathassa a gyakorlást, de a szünetben további változtatásokat eszközöltünk. Az első edzés balszerencséje után viszont a nap során el tudta kapni a fonalat” – folytatta Fry.

A brit mérnök Alonsoról is beszámolt: „Fernando számára egyszerűbb volt a délután, az alapbeállítása a kezdetektől jobban feküdt számára és valószínűleg ez olvasható le az eredményekből is.”

Fry mindent összevetve bizakodóan értékelte a napot: „Viszonylag produktív péntek van mögöttünk. Ahogy gumi került az aszfaltra, a pálya sokat javult és így képesek voltunk haladni a terveinkkel. A hosszú etapjaink egész jónak tűntek, amikor mindkét pilóta a keményebb keveréken körözött a nap végén.” A szakember az időjárással fejezte be nyilatkozatát: „Figyelni fogjuk az időjárást, hiszen a hétvégére esőt mondanak Montrealban, és könnyen előfordulhat, hogy vizes időmérő elé nézünk.”

Az Alpine bizakodva várhatja a pénteki nap után a versenyhétvége további részét, ahol céljuk a pontversenyben megközelíteni az előttük levő McLarent, akik mögött 18 ponttal állnak az ötödik helyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: