DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Latifi: A felügyelők lehetnének elnézőbbek

A Williams versenyzője egy újabb felejthető hétvégén van túl, ráadásul a felügyelők kétszer is időbüntetéssel sújtották, ami miatt már a verseny elején elszálltak a reményei.

Nem sokkal a bakui verseny rajtját követően érkezett az értesítés a képernyőre, miszerint a felügyelők egy rajtprocedúrával kapcsolatos szabálysértés miatt vizsgálták a kanadai versenyzőt. Később a visszajátszások során kiderült, hogy Latifi autóját egyik szerelője a 15 másodperces jelzés után tolta néhány centivel hátrébb, amikor a szerelőnek már nem lett volna szabad a rajtrácson tartózkodnia. Az esetért Latifi egy 10 másodperces stop-and-go büntetést kapott a verseny elején.

A Williams pilótája szerint a büntetés mértéke közel sem volt arányos a szabálysértés súlyával: „Sajnálatos módon már azelőtt tönkretette a versenyünket, hogy az elindult volna. Szerintem a felügyelők lehettek volna engedékenyebbek, mert nem történt súlyos dolog, egyszerűen csak hátrébb toltak, nem az autón dolgoztak a srácok” – idézi Latifit az f1i.com. „A büntetés után nagyon nehéz volt, mert utolért a mezőny eleje, és folyamatosan kék zászlókat kaptam. Hosszú, és magányos verseny volt ez így.”



Dave Robson, a Williams teljesítményért felelős vezetője védelmébe vette a versenyzőt, és a csapat procedúrájának eredményeként jellemezte az esetet: „Nicholasnak nagyon kemény versenye volt, miután egy apró szabálysértésért büntetést kapott. Kétségkívül hibáztunk, még ha csak néhány másodpercre is, a szabályok pedig büntetést írnak elő erre az esetre. Meg kell vizsgáljuk a rajtprocedúránkat, és gondoskodnunk kell róla, hogy a jövőben ez ne fordulhasson elő.”

A 15., azaz utolsó helyen végző Latifit később egy 5 másodperces időbüntetéssel is sújtotta a versenyirányítás, miután hosszú időn keresztül figyelmen kívül hagyta a kék zászlós jelzéseket, amikor Pierre Gasly és Lewis Hamilton kettőse érte őt utol. Az esetért a kanadai egy büntetőpontot is kapott a licenszére a versenyt követően, annak ellenére, hogy állítása szerint ezzel segíteni szerette volna Gaslyt, hogy a francia DRS-t nyithasson az egyenesben.

A kanadai versenyző hétvégén hazai pályán javíthat az elmúlt hetek gyenge szereplései után, hiszen a mezőny Montreal felé veszi az irányt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: