DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Verstappen ellenzi a pilóták fizetéssapkáját

Ők viszik vásárra a bőrüket, miért pont az ő keresetüket korlátoznák? – tette fel a kérdést a regnáló F1-es világbajnok. A holland arra is rámutatott, hogy a fiatalok esélyeit is rontaná.

Egy ideje már téma, hogy a költségvetési limithez hasonlóan a versenyzők fizetését is korlátoznák a Formula-1-ben: a legtöbbször évi 30 millió dolláros maximumot emlegetnek egy csapaton belül a két pilótára vonatkoztatva. Nem meglepő módon az elképzelés nem mindenkinek nyerte el a tetszését, ahogy több részlet sem tisztázott még – kezdve például azzal, hogy ez miképp érintené a már aláírt hosszú távú szerződéseket.

Max Verstappen is rendelkezik egy ilyennel, hiszen 2028-ig aláírt már a Red Bull-lal. A regnáló világbajnok is azok közé tartozik, akik nem támogatják a fizetéssapkát

verstappen-rb-baku-day0



„Egy kissé még homályos, nem igaz? Szerintem még senki sem tudja igazán, hova fog haladni a dolog” – idézi a hollandot a Motorsport.com. „De szerintem ez teljesen rossz elképzelés, mert úgy gondolom, az F1 jelenleg egyre népszerűbb, mindenki egyre több pénzt keres vele, beleértve a csapatokat és a FOM-ot. Mindenki hasznot húz belőle. Szóval miért korlátoznánk azoknak a fizetését, akik valójában a show-t szolgáltatják és az életüket kockáztatják? Mert mi ténylegesen ezt tesszük. Szóval ez szerintem rossz.”

Verstappen arra is rámutatott, hogy az utánpótlás-sorozatokban szereplő fiatalok F1-be kerülési esélyeit is jelentősen rontaná egy fizetéssapka, hiszen az ifjú tehetségeket támogató szponzorok vagy befektetők így kisebb pénzt tudnának majd „kivenni” a versenyzőkből, ha azok befutnak. Főleg ezt a szempontot emelte ki a McLarent erősítő Lando Norris is:

„Szerintem igaza van, főleg a fiatal versenyzőkbe való befektetést érintő résszel. Így is elég nehéz bekerülni az F1-be. Ha van támogatód vagy befektetőd, akkor egy ponton szeretnék visszanyerni a pénzüket. Ha viszont korlátozzák a fizetéseket, akkor sokkal kevesebb támogatód fog ez érdekelni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: