DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton: Az eső nem elég indok, hogy ne versenyezzünk

Lewis Hamilton erős kritikát fogalmazott meg a versenyirányítás felé, amiért nem indították útjára a versenyt a normális menetrend szerint csak amiatt, mert esni kezdett az eső.

A Monacói Nagydíj az eredeti tervek szerint 15 órakor kezdődött volna vasárnap, ám éppen a rajt előtt néhány perccel érkezett egy gyors zápor (először csak annyi) és a versenyigazgatóság a start halasztása mellett döntött. Utána azonban sokkal több és hosszabb esőzés érkezett, így igen hosszas várakozás vette kezdetét.

Némi késedelem után két felvezető kört tett meg a mezőny a biztonsági autó mögött, ám akkor a lezúduló víz miatt piros zászlóval félbeszakították az akkor még valójában el sem kezdődő futamot. Lewis Hamilton szerint az időjárás nem lehet indok arra, hogy ne indítsák el a futamot, mindenki menjen olyan gyorsan, ahogy mer. Bár a hivatalos magyarázat szerint a hosszú késlekedés oka a komoly esőzés miatti áramkimaradás volt.

Hamilton ment volna bármilyen esőben, mert szerinte az F1-ben nem lehet akadály az időjárás


„Nem tudtam és nem értettem az okát, hogy miért nem engednek minket rajtolni. Formula-1-es pilóták vagyunk, így a rossz időjárás nem lehet elég ok ahhoz, hogy ne versenyezzünk” – mondta el Lewis Hamilton, akinek szavait a PlanetF1.com szakoldal idézi.

„Ezt mondtam a szituáció elejétől kezdve, végig úgy voltam vele, hogy menjünk már, miért nem történhet meg a start? Az elején ráadásul még inkább csak gyenge eső volt. Erről mindenképpen beszélnünk kell a következő versenyzői eligazításon, de vasárnap mindenképpen el kellett volna rajtoltatni a futamot időben” – tette hozzá Hamilton.

A világbajnoki címvédő, Max Verstappen a gördülő rajttal teljesen egyetértett. „A célegyenes egyik felén sokkal több víz állt, mint a másik felén, ez pedig a lámpák kialvásakor hatalmas különbséget eredményezett volna az elrugaszkodásnál. Mindenképpen jó döntésnek bizonyult, hogy nem állórajtot rendeltek el” – fogalmazott Verstappen.

Nem egyszerű téma ez, különösen 2014 óta, amikor is egy komoly esőben útjára indított Japán Nagydíjon Jules Bianchi halálos balesetet szenvedett, emiatt pedig sokan kritizálták a versenyigazgatóságot, hogy olyan időjárásban hagyta versenyezni a pilótákat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: