DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 9. szerda
F1

Wolff: Ki kell jutnunk a senki földjéről

A Mercedes F1-es csapatfőnöke szerint bosszantó, hogy továbbra is messze vannak az élmezőny két alakulatától. A „zéró oldaldobozos” koncepció elengedése még mindig nem téma a csapatnál.

Hiába mutattak biztató jeleket bő egy hete a Formula-1-es Spanyol Nagydíjon, a monacói hétvége megmutatta, hogy a Mercedes továbbra sem lett még teljesen úrrá a W13-assal kapcsolatos problémákon. Toto Wolff csapatvezető szerint az igazán frusztráló az, hogy jelenleg a Mercedes légüres térben van a mezőnyben, s főleg az, hogy a Red Bullhoz és a Ferrarihoz képesti hátrányuk nem látszik csökkenni:

„Úgy gondolom, mi vagyunk a harmadik csapat” – idézi Wolffot a Motorsport.com. „Nem vagyunk se másodikak, se negyedikek. Két rendkívül erős versenyzőnk van, de komoly bosszúságot jelent mindannyiunknak, hogy a különbség nagyjából ugyanaz. Ha optimistán nézzük, öt tizedről van szó, ha pesszimistán, akkor több mint nyolc tizedmásodpercről. És ez egyértelműen nem elfogadható számunkra a Mercedesnél.”

mercedes-monaco-1



„Szerintem pillanatnyilag minden pályán tanulunk” – tette hozzá. „Szó szerint minden kilométer fontos lecke abból a szempontból, hogy hogyan tudunk javítani az autón. Egyszerűen csak ki kell jutnunk erről a senki földjéről, ahol jelenleg vagyunk.”

A konstruktőri címvédő alakulat küszködését látva korábban felmerült, hogy kukázhatjuk a „zéró oldaldobozos” koncepciót. Ennek lehetőségéről nemrég maga az istálló is beszélt, Wolff azonban most azt mondta, hogy egyelőre nincs terítéken a téma – ha viszont hosszú távon sem tudják kiaknázni az autóban szerintük meglévő potenciált, akkor a 2023-as szezont illetően már meghozhatják ezt a döntést:

„Ha koncepciót szeretnél váltani, akkor meg kell értened, mitől lehet egy új gyorsabb a jelenleginél. Ha ezt tudnánk, akkor már szerintem meg is tettük volna. Pillanatnyilag továbbra is bízunk a struktúrában, és igyekszünk fejlesztéseket hozni, hogy megértsük, hogyan lehet jobb tempót kipréselni az autóból. Szerintem ezen az úton kell haladnunk, aztán pedig ha úgy látjuk, nem tudunk változtatni az autón, akkor igen, meg kell hozni ilyen döntéseket a következő évre nézve. De még nem tartunk ott.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: