DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Leclerc az élen, jó a Mercedes Barcelonában

Charles Leclerc volt a leggyorsabb a Spanyol Nagydíj második edzésén, mögötte viszont a két Mercedes fért be a második-harmadik helyre, Max Verstappen csak ötödik.

A Red Bull–Aston Martin másolási ügy kiéleződése vezette fel a Spanyol Nagydíj második szabadedzését: az energiaitalosok bizonyítékokra hivatkozva állítják, hogy nem teljesen korrekt az FIA azon véleménye, mely szerint nem történt szabályszegés az Aston részéről. 

Az első percekben mindenesetre a várakozásoknak megfelelően az autók elárasztották a pályát: mindenki tesztelte az új fejlesztéseit és igyekezett minél több kilométert belepakolni a technikába. Az első érdekes esemény Valtteri Bottasszal történt: tíz perc elteltével a célegyenesben megadta magát az Alfa Romeo, a finn számára itt véget is ért a gyakorlás.

Ami az élmezőnyt illeti, Max Verstappen kezdett a legjobban, de Carlos Sainz és a kisebb hibákat elkövető Charles Leclerc is egy tizedmásodpercen belül volt a világbajnokhoz képest – nagyon egyben voltak a toppilóták, Sergio Perez maradt csak le tőlük. A két Mercedes elfoglalta a negyedik-ötödik helyet Hamilton–Russell sorrendben (elsőre három tized volt köztük) és az Alpine-ok is jól kezdtek, Fernando Alonso, valamint Esteban Ocon is ott volt a top tízben az első próbálkozások után.

16_7



Húsz perc elteltével kerültek elő a lágy keverékű gumik, először Sebastian Vettel vette át vele a vezetést és a hibázó Perezt maga mögött is tudta tartani. A nagyon között viszont hozott változást a lágy gumi: Sainz pár századdal befért Verstappen elé a második és főleg a harmadik szektor miatt, Leclerc pedig még a spanyolt is legyőzte az első két szektorban, így több mint három tizedmásodpercet (!) osztott ki csapattársának. A „sztárok” után pedig bejelentkezett a Mercedes is: George Russell és Lewis Hamilton Sainzot és Verstappent is megelőzve bejött a második-harmadik helyre, alig egy, illetve két tizedet kapott Leclerc-től – úgy tűnt, hogy a világbajnok istálló csomagja működik, a delfinezés sem volt olyan látványos, mint eddig. Az F1 statisztikái szerint ráadásul az egyenesekben a két Mercedes volt a leggyorsabb...

Az edzés második felében a megszokottak szerint a versenyszimulációk kerültek előtérbe, így változás már nem is történt, az első gyakorlás után most is Leclerc volt a leggyorsabb, a két Mercedes villogott, Sainz és a Red Bull elégedetlenkedhet - Verstappen ötödik és Perez hetedik helye nem túl szép az energiaitalosoktól, kettejük közé a hazai pályán villantó Alonso fért be az Alpine-nal. A top tízben ott volt még Ocon, Mick Schumacher és Sebastian Vettel is, így némi reményt táplálhat most az Aston. Érdekesség: a szinte teljesen új autót próbálgató McLaren nem futott igazán érdemi kört.

A második szabadedzés végeredménye: 

fp2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: