DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Szafnauer visszahozná a tartalékautókat

Azok után merült fel az Alpine F1-es csapatfőnökében ennek lehetősége, hogy Esteban Ocon nem tudott részt venni a Miami Nagydíj időmérőjén a harmadik edzésen összetört autója miatt.

Többször láthattunk rá példát az utóbbi időben, hogy egy versenyző kénytelen volt kihagyni a kvalifikációt, mivel az azt néhány órával megelőző harmadik szabadedzésen balesetet szenvedett, csapatának szerelői pedig nem tudták időben összeszerelni az autóját. Másfél hete Miamiban például Esteban Ocon járt így.

ocon-crash-miami-f1-dppi



Nem véletlen, hogy éppen az Alpine F1-es csapatvezetője, Otmar Szafnauer állt elő egy elképzeléssel, amely legalábbis részben visszahozná a tartalékautókat. Korábban a Formula-1-es istállók garázsában rendre állt egy harmadik, T-carnak is nevezett gép, ezt azonban sok évvel ezelőtt költséghatékonysági okokra hivatkozva megszüntették.

„Újra meg kellene vizsgálnunk a harmadik autók lehetőségét” – nyilatkozta a Miami Nagydíj után Szafnauer a Motorsport.com hasábjain. „Korábban voltak tartalékautóink. Nem gondolom, hogy teljesen vissza kellene térnünk a T-car intézményéhez, mert akkor extra emberekre lenne szükségünk. De ha egy autót pontosan ugyanazokkal az alkatrészekkel építenek össze, amelyek már ott vannak a pályán, akkor nagyobb esély lenne rá, hogy elkészüljön az időmérőre.”

Szafnauer egyúttal arról is beszélt, hogy Oconnal és Carlos Sainzcal egyetért abban, hogy a francia balesetének helyszínén valóban Tecpro-falat kellett volna elhelyezni, amit viszont a versenyzők pénteki kérése ellenére sem teljesítettek. A csapatvezető szerint az FIA-nak ugyan nem feladata az autók épségének megvédése, de mint rámutatott: ha a versenygép összetörik, akár a pilóta is sérülhet, márpedig a versenyzők biztonsága mindennél előbbre való.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: