DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Mercedes is tesztelt egyet titokban

Russell-lel a volán mögött fejlesztéseket próbáltak ki a Paul Ricard pályán. Ezeket az újításokat hétvégén Barcelonában élesben bevetik, így várhatóan javul a W13 végsebessége.

Alig egy hete írtunk róla, hogy a Ferrari titkos teszten vett részt a monzai pályán az idei autóval: Charles Leclerc rótta a köröket az F1-75-tel az Olasz Nagydíj helyszínén. A teszt persze nem volt szabálytalan, 100 kilométeres filmforgatási nap keretében, a Pirelli bemutatógumijaival lehetőség van évi két alkalommal az aktuális autó megjáratására. Ugyanakkor a csapatok általában bőségesen posztolnak az ilyen filmnapokról, a Ferrari pedig nem verte nagydobra, egy rövid posztot publikáltak.

Hasonló volt a helyzet a Mercedes esetében is, amely szerdán a Paul Ricard-i pályán körözött, a közösségi médiában azonban csak késő este posztoltak róla egy kép kíséretében annyit, hogy filmnapon vettek részt – még a helyszínt sem megnevezve. A sajtó persze ennél jóval több részletet kiszagolt: a pálya a Francia Nagydíj otthona, Le Castellet volt, az autót pedig George Russell vezette zárt kapuk mögött. 

A filmnapokon nem tiltott a fejlesztések kipróbálása, és ezzel a lehetőséggel élt a Mercedes is. Az olasz szakíró, Giuliano Duchessa szerint a csapat új konfigurációjú hátsó szárnyat és módosított erőforrást használt a Paul Ricardon. Ezeket élesben a Spanyol Nagydíjon vetik be, és várhatóan 3-4 km/h-val növelik az egyenesbeli sebességet.

A csapat ezen túlmenően más újításokat is bevet Barcelonában, melyektől a pattogás orvosolását várják. Miamiban a pénteki edzésnapon már megcsillant a remény a Mercedes számára, Russell futotta a leggyorsabb köridőt, de a hétvége többi részén számukra is érthetetlen módon a korábbi szintre estek vissza.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: