DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Russell: Ez már nem díva, hanem egy gyilkos

Ez a szó szemlélteti a legjobban, mennyire kiszámíthatatlan a Mercedes. A csapat továbbra is tanácstalan, hogyan nem javulhattak a pénteki edzésekhez képest, mikor mások egy másodpercet gyorsultak.

Miamiban megcsillant a remény a Mercedes számára, hogy ez lehet a verseny, amikor felzárkóznak az élcsoportra: a pénteki szabadedzések összesítésében George Russell a leggyorsabb lett a W13-mal. Szombaton azonban, ahogy a mezőny tempója ugrott egyet, a Mercedes hirtelen elsüllyedt, a csapat az év korábbi versenyein megszokott szinten folytatta. Russell ennek ellenére úgy véli, bőségesen van potenciál az autóban – csakhogy a gép egyelőre rettenetesen kiszámíthatatlan.

„Igen, ott van, csak meg kell próbálnunk felszabadítani. Úgy gondolom, továbbra sem értjük, miért ennyire megjósolhatatlan az autó viselkedése” – idézi a Motorsport.com Russellt. „Toto (Wolff) a díva szót emlegeti, de szerintem ez elbagatellizálja a valóságot, az autó annyira kiszámíthatatlan. Amikor elkezd pattogni a kanyarokban, egy gyilkos vezetés szempontjából.”



A szabadedzések bizonyították Miamiban, hogy a Mercedes valójában gyors autó. Hogy miért nem sikerült ezt a tempót átvinni a folytatásra, egyelőre rejtély a csapat számára: „Tudjuk, hogy gyors versenyautóval rendelkezünk. A pénteki nap teljesen kilógott a sorból, nem is igazán értjük, miért.”

„Lewis jobb munkát végzett nálam szombaton, ő a hatodik helyre kvalifikált, de ha számításba vesszük az üzemanyag és motorerő korrekcióját, a leggyorsabb köreit pénteken futotta, miközben mindenki más legalább egy másodpercet javult. Az én versenytempóm pénteken két tizeddel volt lassabb Leclerc-énél, vasárnap viszont fél-egy másodperccel. Lövésem nincs, miért” – mondta Russell, hozzátéve, a csapat mérnökei éjt nappallá téve dolgoznak rajta, hogy megfejtsék a talányt.

„Az ötödik-hatodik a megérdemelt pozíciónk” – tette hozzá, hogy a Floridában elért eredmény reálisan tükrözi a jelenlegi teljesítményt. „Igaz, hogy talán alulteljesítettünk egyes pályákon, főleg a szombati napokon, így pedig megnehezítjük a vasárnapunkat. Eddig ezen a hétvégén tűntünk a leginkább ígéretesnek, de a ránk váró út még hosszú.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: