DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

„Charles sosem keres kifogásokat”

Egykori főnöke szerint Leclerc egyik legfőbb tulajdonsága, hogy először mindig magában keresi a hibák egyik fő okát. Frederic Vasseur úgy véli, a monacói meg fog birkózni a vb-esély nyomásával.

Öt futam elteltével Charles Leclerc vezeti az összetett pontversenyt 2022-ben a Formula-1-ben, s úgy fest, idén először harcba szállhat a vb-címért. A tehetsége és a sebessége eddig is egyértelmű volt a monacóinál, és most a Ferrari is egyelőre alkalmasnak tűnik arra, hogy a végső sikerért küzdhessen vele. Ami viszont fel szokott merülni kritikaként Leclerc-rel szemben, hogy elő-előfordulnak nála hibák, s már idén is láthattunk tőle ilyesmit az imolai versenyen.

Azt viszont egyáltalán nem lehet felróni neki, hogy ezeket ne ismerné el – és pontosan ez az, ami Frederic Vasseur szerint megkülönbözteti a többi F1-es versenyzőtől. Vasseur Leclerc első F1-es idényében volt a pilóta főnöke a Saubernél, így jól ismeri őt – minderről a RacingNews365.com hasábjain beszélt:

leclerc-ferrari-miami-1



„Nem tudom, hogy ez gyengeség-e vagy sem, de Charles egyik személyiségjegye, hogy nagyon gyorsan elkezdi magát hibáztatni, néha szerintem túlságosan is. De szerintem a csapat számára és főleg saját maga szempontjából ez egy nagyon jó hozzáállás, mert így sosem viszi el rossz irányba a csapatot azzal, hogy megpróbál elfedni valamit, és mindig jók a reakciói egy ilyen után. Nem próbál kifogásokat keresni, hogy például rossz volt a beállítás… Úgy van vele, hogy ’elkövettem egy hibát’, és ennyi.”

Vasseur szerint nyilvánvalóan másfajta nyomást jelent Leclerc számára is a 2022-es vb-harc a korábbiakhoz képest, de az Alfa Romeo vezetője szerint egykori versenyzője meg fog tudni birkózni ezzel a Ferrarinál:

„Az elejétől kezdve meg voltam róla győződve, hogy jó. Idén más helyzetben van, mert szerintem ez óriási lépést jelent figyelem és nyomás szempontjából ahhoz képest, ahogy kezdett az F1-ben vagy akár a tavalyi szezonhoz képest a Ferrarival, amikor nem volt esélyes. Még 2019-ben sem volt olyan helyzetben, hogy a vb-címért küzdhetett volna. Egyértelmű, hogy óriási különbség van, hogy csak egy-két alkalommal van esélyed futamot nyerni vagy a világbajnokságért harcolsz, mert akkor nem hibázhatsz és nem veszíthetsz sok pontot. Egyszerre kell menedzselned a versenyt és a teljes szezont, de biztos vagyok benne, hogy képes lesz rá.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: