DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Ötvenszázalékos volt csak fizikailag Ocon

Az utolsó rajthelyről lett nyolcadik Miamiban Esteban Ocon. A szombaton elszenvedett 51 G erejű ütközés után bravúr a pontszerzés, de a francia megsínylette a csatt utóhatását.

Az Alpine versenyzője a harmadik szabadedzésen törte össze autóját a hétvégén legtöbbet kritizált 14-es kanyarban. Oldalirányban csapódott a betonfalnak – mivel arra a szakaszra semmilyen energiaelnyelő eszközt nem szereltek fel –, a mérés szerint 51 G erővel. Az orvosi engedélyt megkapta a folytatásra, de az időmérőn nem indulhatott, mivel az Alpine karosszériarepedést fedezett fel. Így engedéllyel a 20. rajtkockából kezdett vasárnap az újjáépített A522-vel.

„51 G erejű volt az ütközés, szóval szörnyű. Más kihívás, ha a végéről kell indulni, elsülhet rosszul is, jól is. Ma jól végződött, de nem volt élvezetes a verseny, ötvenszázalékos állapotban voltam fizikailag. A páratartalom tekintetében olyan kemény ez a verseny, mint Szingapúr” – idézi a RacingNews365 Ocont. A francia hozzátette, elsősorban térdében, sarkában és derekában érzett fájdalmat vasárnap.



A francia a kemény gumin startoló versenyzők közé tartozott, bokszkiállásával pedig a biztonsági autó érkezéséig várt. Ingyen kerékcserét teljesíthetett, nem veszített egy helyezést sem a safety car fázisból profitálva, ezután pontszerző helyezésre a Schumacher–Vettel ütközés folytán lépett fel. Kilencedikként futott be, de egy helyet még előrelépett, mikor a közvetlenül előtte befutó csapattársa, Fernando Alonso időbüntetését a kockás zászlónál érvényesítették.

„Micsoda futam! Nagy köszönet jár érte a csapatnak az éjszaka elvégzett kemény munkáért, amellyel egy tropára tört autót raktak össze a nagy szombati edzésbukás után. Ennek a hétvégének ők az igazi sztárjai” – mondta az Alpine sajtóközleménye szerint Ocon. „Ami engem illet, mindig nagyszerű érzés pontokkal távozni, ha az ember a rajtrács végéről indult, egyértelműen boldogan távozom a nehéz tegnap után. Az autó és a stratégia kiváló volt, jól menedzseltük a versenyt, és stílusosan fejeztük be ezt a pezsgő hétvégét Miamiban. Ezt a lendületet kell megőriznünk Európába visszatérve.”

Laurent Rossi, az Alpine vezérigazgatója is ejtett pár szót Oconról. A francia nyilatkozata idején még kettős pontszerzésről beszélt, mivel Fernando Alonso ekkor a kilencedik helyen szerepelt, csak második öt másodperces időbüntetését követően esett ki a pontzónából.

„Kettős pontszerzéssel távozunk Miamiból, ami fontos az imolai csalódott szájíz után. Elismerés Estebannak, aki erős versenyt teljesített, a rajtrács végéről a nyolcadik pozícióig. Ez nem lett volna lehetséges a szerelőcsapata kivételes munkája nélkül, amellyel új karosszériát készítettek fel a tegnapi baleset után. A pontszerzés a jutalom mindenki fáradozásaiért” – mondta Rossi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: