DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Tsunoda azt se tudta tavaly, mit csinál

Őszintén beszélt újoncévének megpróbáltatásairól az AlphaTauri japán F1-es versenyzője, aki elmagyarázta, miért követ el kevesebb hibát idén és miért halljuk kevesebbet káromkodni a rádióban.

Yuki Tsunoda tavaly mutatkozott be a Formula-1-ben, a teljesítménye azonban elmaradt attól, amire az F2-es szereplése alapján számítani lehetett: a tempója helyett sokkal inkább sorozatos hibáival hívta fel magára a figyelmet. A szezon vége felé már javuló tendenciát mutatott a nyáron Olaszországba költöző japán, s ezt a formáját a mostani évadra is átmentette: közelebb került Pierre Gaslyhoz és immár gyakrabban szerez pontot.

Nem véletlen, hogy imolai hetedik helye után Franz Tost, az AlphaTauri csapatfőnöke is elismerően beszélt pilótája produkciójáról, de maga Tsunoda is elmondta a Motorsport.com szakoldal kérdésére, hogy szerinte minek tudható be a javulása:

tsunoda-alphatauri-2022-imola



„Azt mondanám, sokkal inkább irányításom alatt tartom a dolgokat tavalyhoz képest. Egy évvel ezelőtt nem ez volt a helyzet. Nem tudtam, mit csinálok. Minden egyes körben a határon nyomtam, és így történtek meg a dolgok. Viszont ennek köszönhetően fejlődtem, úgyhogy ez jó lecke volt versenyzőként. Negatív spirálba kerültem, de pilótaként sokat tanulhattam ebből. Meg tudtam tenni a következő lépést, ezért tudok most pontokat szerezni. Úgyhogy ez szerintem óriási előrelépést eredményezett, főleg versenytempó tekintetében.”

A fiatal japán másik „ismertető jegye” az újoncéve során a hibák mellett a rádiós megnyilvánulásai voltak, amelyek hemzsegtek az ingerült káromkodásoktól. Tsunoda ezekből is tudatosan visszavett a 2022-es esztendőre:

„Nos, igen, a rádióban… lehet, hogy még mindig üvöltözöm, csak már nem nyomom meg a rádiógombot. Ez is jelentős fejlődés tavalyhoz képest. Igyekszem nyugodtabb maradni. Természetesen eddig is tiszteltem a mérnököket, de most próbálok még több tiszteletet mutatni. Ráeszméltem, hogy nincs értelme kiabálni a rádióban, sokkal jobb, ha nyugodt hangon mondom el a gondokat, és onnan lépünk tovább.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: