DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Newey: Ostobaság volt a féktesztelés Maxtól

A Red Bull szakembere kimondta: a világbajnok féktesztelte a tavalyi dzsiddai versenyen Hamiltont – ennek ellenére a sztártervező szerint a holland agresszív, de fair pilótának tartja a hollandot.

Az elmúlt évek legkiélezettebb és legfeszültebb világbajnoki párharcát hozta a 2021-es szezon a Formula-1-ben, a Max Verstappen és Lewis Hamilton közötti, csak a szezonzáró utolsó körében eldőlő csata pedig tartogatott néhány vitatott incidenst is. Ide tartozik természetesen a két pilóta silverstone-i és monzai ütközése, de említhetjük a brazíliai esetet vagy a dzsiddai koccanást is.

Ez utóbbi kapcsán Verstappen a szaúdi hétvége után állította, hogy nem féktesztelni akarta Hamiltont, hanem csak arra játszott, hogy mindenképp a brit legyen elöl a DRS-érzékelési pontnál, miután elengedte őt egy korábbi leszorítás miatt. Adrian Newey, a Red Bull F1-es alakulatát erősítő sztártervező ugyanakkor egy interjúban, amelyben Verstappen stílusáról kérdezték, elejtette, hogy igenis féktesztelésről volt szó szerinte:

verstappen-hamilton-2021-rb-dzsidda



„Ami nagyszerű Maxban, hogy mindig tudjuk, mire képes az autó, mert mindig kiprésel belőle mindent” – nyilatkozta a szakember a The Race szaklapnak Verstappenről. „Jók a visszajelzései, pontosan tisztában van azzal, mit csinálnak a gumik és hogyan kell kezelni őket. Úgy vélem, az a hírnév, ami kialakult róla, hogy vad, igazságtalan. Amit tavaly Brazíliában csinált, az talán kissé pikáns volt. Szaúd-Arábia pedig ostobaság. Úgy vélem, frusztrált lett amiatt, hogy Lewis nem előzi meg, de így sem kellett volna féktesztelnie őt.”

„Silverstone viszont szerintem egy profi szabálytalanság volt Lewistól, és úgy fest, az embereknek rövid a memóriájuk. Megcímkéznek egy személyt, és ezt csak lassan tudja lemosni magáról. Nagyon könnyű dolgozni vele, nagyon nyitott. Ha megkérjük valamire, mindig meg fogja próbálni.”

Newey hozzátette: „Agresszív, de szerintem összességében nagyon is fair. Elképesztően tehetséges és hihetetlen motiváció van benne. Még mindig nagyon fiatal, még mindig rengeteget tanul, egyszerűen lenyűgöző. És a legjobb vele kapcsolatban, hogy könnyű vele dolgozni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: