DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Győzni olyan nehéz lesz, mint a Marsra menni”

Lenyűgözi a Ferrari elnökét a csapat eddigi teljesítménye, és elárulta, tettek is érte, hogy újra az élen legyenek. De a bajnoki cím még messzebb van, mint látszik.

Sok Formula-1 szurkoló vágya volt egy versenyképes Ferrari, és úgy tűnik, 2022-re meg is kapták. A vörösök az elmúlt két szezont, különösen 2020-at nagyon mélyen töltötték, ám úgy tűnik, az új szabályrendszerre való alapos felkészülés ezúttal valóban meghozta gyümölcsét. Charles Leclerc négy forduló után vezeti az egyéni világbajnokságot, és maga a Ferrari is az élen áll a konstruktőrök között.

A szezon azonban hosszú, a Formula-1 történetében a leghosszabb, és a tavalyi nagy esélyes, a Red Bull sem veszített semmit harciasságából. A címvédésre törekvő Max Verstappen vezetésével szorosan a maranellóiak nyomában vannak, futamgyőzelmek tekintetében egyelőre 2-2 az állás, és a pontkülönbség is javarészt a megbízhatósági gondokból adódik.



A Ferrari nem is dől hátra, bár büszkén figyelik, ahogy újra az élen autóznak. A csapat elnökének, John Elkann-nak is tetszik, amit lát, de azzal is tisztában van, ez még hosszú versenyfutás lesz a végső célig. „Mondtuk, hogy versenyképesek leszünk, és azok is vagyunk. De innen a győzelemig borzalmasan nehéz lesz, mintha csak a Holdra vagy a Marsra akarnánk menni. Tudjuk, hogy a bajnokságok az utolsó futamon, akár az utolsó körben dőlnek el, és vannak tényezők, amiket nem tudunk kontrollálni. Ettől is olyan izgalmas sport a Formula-1. Mi pedig a Ferrarinál izgatottan nézünk szembe a kihívással” – nyilatkozta Elkann az F1TV-nek.

Az elnök ugyanakkor azt is hozzátette, a csapat most valóban megdolgozott a sikerért, hiszen rengeteg változást eszközöltek annak érdekében, hogy egy 2020-hoz hasonló kudarc ne érhesse őket még egyszer. „Magát a kultúrát is megváltoztattuk a csapatunkban. Hibáztatás helyett felelősséget vállalunk, sok egyén helyett egy csapat vagyunk. Egységes egész vagyunk, nagy ambíciókkal és végtelen alázattal” – jellemezte a megújult vörösöket Elkann, megerősítve Mattia Binotto csapatfőnök és a pilóták szavait is, akik többször is hangsúlyozták, az istálló struktúrát vált, és a jövőre alapoz merész filozófiájával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: