DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Nem ingott meg a Williams bizalma Latifiben

Nagyot zuhant tavaly Abu Dhabi óta a kanadai megítélése, de Jost Capito kitart versenyzője mellett: a csapat támogatja, hogy helyreálljon a tavalyi szezonzárót követő fenyegetések és balesetek miatt megtépázott önbizalma.

A Williamsnél harmadik szezonját megkezdő Nicholas Latifi tavaly több alkalommal méltó ellenfélnek tűnt a tehetséges csapattárs, George Russell számára, idén azonban csak halovány árnyéka önmagának: az év négy időmérőjéből háromszor ő volt a leglassabb, futamon 16. helynél nem ért célba előrébb, ennek tetejébe pedig több emlékezetes balesetet is elszenvedett, például Szaúd-Arábiában, ahol az időmérőn és futamon is összetörte az FW44-et.

A kanadai pilóta megítélése a 2021-es Abu Dhabi szezonzárón játszott önkéntelen szerepe miatt nagyot zuhant, a kritikusoknak pedig olaj a tűzre az idei teljesítmény: egyes hangok szerint nincs helye a Formula-1-es mezőnyben sem, ráadásul egy olyan pletyka is napvilágot látott, miszerint a Williams az Alpine-tól kölcsönkapott Oscar Piastrit alkalmazná 2023-ban. Jost Capito azonban kiáll versenyzője mellett.



„Ez a játék fejben dől el, nem igaz? Képes rá, hogy nagyon gyorsan vezesse az autót és olyan köridőket produkáljon, mint Alex, ha minden a helyén van. Ebben biztos vagyok” – mondta a Williams csapatfőnöke. „Az autót kissé nehezebb és trükkösebb vezetni, mint a tavalyit, ezért még rá kell állnia fejben, a csapattól pedig teljes támogatásra van szüksége. Pár kisiklás után újra meg kell küzdenie az önbizalommal, de ehhez teljes támogatást kap a csapattól, és biztos vagyok benne, hogy végül célt fog érni.”

Arra a felvetésre, vajon a baleseteknek van-e ráhatásuk Latifi mentális állapotára, így válaszolt: „Nem… pontosabban nehéz megmondani. Szerintem főleg a tavalyi év miatt közösségi médiában kapott kommentek és fenyegetések gyakoroltak rá hatást, de ezen segítettünk neki túllendülni. Persze ha ezek az incidensek előfordulnak párszor, az nem növeli az önbizalmát, de mi próbáljuk növelni, dolgozunk vele, ő pedig javul szerintem. Ezt még meg kell tanulnia, de szerintem jó úton halad” – mondta Capito.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: