DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. június 1. csütörtök
F1

Miamiban érkezhet a delfinezés ellenszere a Mercedesnél

A színfalak mögött készül a Mercedes első nagy fejlesztési csomagja, amely elsősorban a delfinezésre jelent orvosságot – legalábbis első lépésként, mivel a pattogás nem egy csapásra fog eltűnni Andrew Shovlin szerint.

Utoljára a második teszten debütált nagy fejlesztési csomag a Mercedesnél: ekkor zsugorodtak össze az autó oldaldobozai, ami akkor potenciális csodafegyvernek tűnt, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A csapat Imolában hozzányúlt több aerodinamikai elemhez, de az első igazán nagy szezonközi fejlesztés még várat magára.

Az átfogó csomag akár a jövő hétvégi Miami Nagydíjon megérkezhet – írja a The Race szaklap. A delfinezés jelenségétől különösen szenvedő istálló a színfalak mögött dolgozik a pattogás megszüntetésének megoldásán, és bár minden bizonnyal a probléma nem fog elmúlni egycsapásra, a beígért fejlesztési csomag jelentős enyhülést hozhat.

„Haladunk előre, egyre többet tanulunk a jelenségről, és remélhetőleg hamarosan, talán már Miamiban be tudjuk vetni azokat az elemeket, amelyek útmutatást adnak, hogy jó irányba haladunk-e” – idézi a lap Andrew Shovlin pályaszéli mérnökigazgatót. „Nem számítunk arra, hogy egyik napról a másikra megoldjuk, de ha találunk egy kapaszkodót, hogy a jó irányba tartunk, akkor nagyon elégedettek leszünk.”A csapatfőnök Toto Wolff visszatérő kommunikációja, hogy a szezont pocsékul kezdő Mercedes az év egy pontján „feloldja az autóban rejlő potenciált”, ami jelentős tempónyeréssel jár majd. Shovlin arról beszélt, hogy néz majd ez ki a gyakorlatban:

„Van benne klisé, de az a valóság, hogy nem tud az autó abban a tartományban működni, amiben a működését terveztük. Nagyobb hasmagasságra van szükség, ami kevesebb teljesítményt eredményez. Ez igaz lehet a mezőnyben csaknem minden csapatra, hiszen sokan küzdenek a problémával (a delfinezéssel), és tudjuk, hogy az autó megemelése enyhíti. Amikor Toto azt mondja, meg kell találni a kulcsot, akkor nem a levegőbe beszél, hanem arról, hogy egy aerodinamikai megoldás eltüntetheti a problémát.”

„A realitás az, hogy valószínűleg lépésekkel oldható meg, nem lesz egy pillanat, amikor az egész jelenség eltűnik. De biztató jeleket látunk, reméljük, hogy hamarosan elemeket tudunk hozni az autóra, talán már Miamiban, ahol remélhetőleg előrelépést látunk a problémát illetően” – magyarázta a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: