DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Albon: Kicsinált, amikor dobott a Red Bull

Borzalmas élménynek nevezte eleinte a tartalékossá visszaminősítést a brit-thai pilóta, aki ugyanakkor úgy érzi: kivette a részét Verstappen tavalyi sikerében, és ezt a csapatnál is elismerik.

Alexander Albon 2019-ben mutatkozott be a Formula-1-ben, s már a szezon közben előléptették a Toro Rossótól a Red Bull anyacsapatához. Ám amikor ő sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket Max Verstappen oldalán, a 2020-as évad végén lecserélték Sergio Perezre, a brit-thai pilótát pedig teszt- és tartalékversenyzői szerepkörbe száműzték. Albon a Beyond the Grid podcast adásában beszélt őszintén az energiaitalosok döntése utáni érzéseiről:

albon-redbull-2022



„Kicsinált. Teljesen kicsinált, borzalmas volt. Elég későn jelentették be, hogy nem leszek többet teljes állású versenyző, azt hiszem, már decembert írtunk. Továbbra is hittek és bíztam bennem: Christian és Helmut, ahogy mindenki más is a Red Bullnál, még mindig remek a kapcsolatom velük. A magam részéről azonban úgy voltam vele: ’az F1-ben akarok lenni, én vagyok a legéhesebb versenyző, akit csak ismerek, hogyan juthatnék hát vissza?’.”

A negatív tapasztalat ellenére Albon hasznosnak nevezte azt, hogy Verstappen és Perez mellett tanulhatott, megfigyelhette, ők hogyan dolgoznak együtt a mérnökökkel és a csapattal: „Érdekes volt egyet hátralépni a reflektorfényből és a paddockból, és másként tekinteni a dolgokra” – fogalmazott az idén már a Williams színeiben versenyző pilóta, aki azt is elmondta, hogy vegyes érzések kavarogtak benne a Red Bull tavalyi eredményeit látva:

„Az autó egyből gyors volt… Max arról beszélt, mennyivel jobban érzi a hátulját, mennyivel stabilabb. Egy kicsit fájt ez, ugyanakkor ezzel egyidejűleg azt is érzed, hogy te is kivetted a részedet ebből. Az olyanok, mint Adrian [Newey] komoly érdemeket tulajdonított nekem. Nem akarom azt mondani, hogy rengeteget segítettem, de úgy érzem, részem volt benne. Az első néhány futam borzalmas volt tartalékversenyzőként: el kellett mennem minden versenyre, de nem bírtam nézni, csak ültem és próbáltam messze maradni ettől.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: