DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Miért harcol másképp Leclerc-rel Verstappen?

Maga a regnáló világbajnok is elismerte, hogy minden versenyzőt másként kezel a pályán zajló csatáik során: a vb-éllovas ferraris ellen küzdeni „természetesnek” érződik a holland számára.

Új fő riválist kapott jelen állás szerint 2022-re Max Verstappen: míg a holland tavaly Lewis Hamiltonnal vívott a vb-elsőségért, most Charles Leclerc tűnik az első számú kihívóinak. A két klasszis az eddigi három futamon össze is csapott egymással – igaz, míg Bahreinben és Dzsiddában több körön át keményen csatáztak, addig Melbourne-ben a Red Bull-osnak csak egy újraindításnál volt támadási esélye.

Mindenesetre sokan úgy látják, hogy Verstappen másként vív Leclerc-rel, mint tette tavaly Hamilton ellen. A holland ezt gyakorlatilag el is ismerte a La Gazzetta dello Sportnak nyilatkozva: „Minden versenyző más abban, ahogy támad vagy védekezik. Ezért kell mindig egyedi módon beszállni a harcokba” – mutatott rá a címvédő, aki hozzátette:

verstappen-leclerc-dzsidda-2022-redbull-csata



„Természetesnek érződik olyan pilóták ellen csatázni, akikkel már a múltban, gokartos korunkban is összecsaptunk, most pedig itt vagyunk velük az F1-ben. Különösen igaz ez Charles-ra: remek látni, hogy két fiatal versenyzőként győzelmekért harcolhatunk – volt néhány klassz csatánk eddig. Annak is örülök, hogy a barátom, Carlos [Sainz] is egy versenyképes Ferrarit vezethet most, miután együtt mutatkoztunk be 2015-ben.”

2021-ben a Hamilton elleni küzdelmek többször is ütközéshez vezettek, s összességében is rendkívül feszült volt a párharc. Verstappen szerint ebbe a pályán kívüli, a csapatok közötti konfliktus is belejátszott: „Úgy gondolom, a Hamilton és köztem zajlott csatákban a Red Bull és a Mercedes közötti konfliktus is fontos szerepet játszott. Minden mellett, ami történt a bajnokságban, ez a pályán zajló összetűzéseket is ösztönözte.”

Az agresszív stílusáról ismert Red Bull-os arról is beszélt, hogy egyáltalán nem tartott attól, hogy esetleg balesetet szenvedhet, s mások tanácsára sem volt szüksége: „A dolgok nem működnek, ha félelem van benned. Sosem gondoltam a sérülés kockázatára, csak a győzelemre koncentráltam. Pontosan tudtam, mit kell tennem, nem volt szükségem mások segítségére. A korábbi F1-es évek tapasztalata biztosította, hogy a legjobb Maxot tudtam mutatni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: