DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Mazepin: Újra kell gondolni az F1 értékeit

Befejezetlen ügyként tekint a Formula-1-re Nyikita Mazepin. Az orosz pilóta a Haas csapatának döntéséről, a sportág értékeiről, valamint a jövőbeli lehetőségeiről is beszélt nemrégiben.

 Karrierje második szezonjára készülhetett az idei év elején Nyikita Mazepin, aki a 2021-es idényhez hasonlóan, ismét a Haas alakulatában indulhatott volna. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után végül felbontották a szerződését, így ülés nélkül maradt a 2022-es évre.

A legutóbbi hírek alapján a Mazepin édesapja által vezetett Uralkali 12 millió eurónyi összeget kér vissza a Haastól, azonban a csapatnak nem áll szándékában utalni, mivel alaptalannak érzik a követelést, és inkább ők akarnak kárpótlást.

A 23 éves versenyző természetesen a történtek ellenére szeretne visszatérni a Formula-1-be, ugyanakkor elmondta, mi a legnagyobb akadályozó tényező ezzel kapcsolatban.

„Mindenkinek joga van beszélni vagy nem beszélni, az FIA pedig, mint a legfőbb irányító testület, lehetővé tette számomra, hogy versenyezzek, amíg semleges vagyok. A legnagyobb probléma a visszatérésemmel, hogy a csapatoknak lehetőségük van a szerződés teljesítése nélkül megtartani a szponzori pénzeket, majd még többet kérnek, akkor is, ha azt állítják, nem akarnak több pénzt Oroszországtól. A sportágnak talán újra kellene gondolni az értékeit ezek után” – mondta Mazepin a CNN számára adott interjúban.



 

Az orosz versenyző továbbra sem adta fel az álmait, így azon dolgozik, hogy ismét üléshez jusson, azt viszont nem tudta megmondani, mikor lehet erre reális lehetősége.

„Az én problémám, hogy elveszítettem az állásomat. Tizenhét éven át próbáltam bekerülni az F1-be, aztán végül eljutottam oda, de ez egy nagyon jelentéktelen dolog, ha összehasonlítjuk azzal, ami most történik a világban. Természetesen szeretnék visszatérni a sportba. Úgy érzem, hogy sok befejezetlen ügyem van ott, de meg kell várnom, amíg a dolgok lehűlnek. Még azt sem tudom, hogy kihez térhetek vissza, mert a Haas nyilvánvalóan azt tette, amit tett, és nem a legtisztább játékot játszotta szerintem” – folytatta.

Mazepin a háborús helyzetről is beszélt, úgy véli, fájdalmas, ami jelenleg történik a világban.

„Az én véleményem az, hogy bármi is folyik most ott, én csak egy nagyon kis részét látom Moszkvából, de ez nagyon fájdalmas. 23 éves vagyok és egy nyugodt világban éltem. Ami a hivatalos álláspontomat illeti, már sokszor elmondtam, mennyire fontos számomra, hogy semleges legyek, mert sportoló vagyok. Ezért is hoztam létre egy alapítványt, ami segít a sportolóknak abban, hogy semlegesek maradhassanak” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: