DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Monaco kiesése sokként érné Gaslyt

Franciaország, Monaco, Belgium: három helyszín, amelynek jövője bizonytalanná vált az új versenyek miatt – egyben három helyszín, amely különleges fontosságú Pierre Gasly számára.

Özönlenek az új pályák a Formula-1-es versenynaptárba: 2023-ban futamot tartanak Las Vegasban, Katarban és a három év kimaradás után visszatérő Las Vegasban is. Az aktuális, 2025-ig hatályos Concorde-egyezmény alapján legfeljebb 24 verseny tartható egy évben, ami azt jelenti, hogy minimum egy jelenlegi futam ki fog esni a menetrendből. A billegő nagydíjak Mexikóváros, Paul Ricard, Spa-Francorchamps és Monaco.

A négy pályából három közel áll az AlphaTauri franciája, Pierre Gasly szívéhez, aki csalódott lenne, bármelyik is esne ki a pikszisből: „Az egyik hazai futam, Monacót szintén majdnem hazainak érzem, Spa pedig a legközelebb van a szülővárosomhoz, így ott általában nagy szurkolást kapok” – idézi a Racingnews365 Gaslyt.

„Két igazán ikonikus pályáról beszélünk, Spa és Monaco a két kedvencem. Egyértelműen részei a történelemnek és a Formula-1 DNS-ének, megérdemlik a helyüket, minden évben szerepelniük kellene a naptárban. Tudjuk, hogy megy manapság a Formula-1-ben, sok tényezőtől függ a teljes szezon megtervezése, ezért meglátjuk, mi történik. Én személy szerint szeretném, ha a következő pár évben maradnának” – folytatta a francia, akinek kedvenc pályái általában eredményt is hoznak: Belgiumban és Monacóban eddig minden alkalommal pontszerző volt.



„Az kisebbfajta sokk lenne, ha Monaco kikerülne a naptárból, el kell ismernem. Valószínűleg a legikonikusabb verseny a világon” – beszélt kifejezetten Monte-Carlóról. „Beszéltem nem F1-es rajongókkal, és közülük is ismeri mindenki Monacót, különböző okokból kifolyólag, vagy a verseny, vagy a bulik, vagy a nagydíj körüli felhajtás miatt. Rendkívül ikonikus hétvége, talán az egész szezon legkeményebb pályája, a legnagyobb kihívást jelentő, és azt kell mondanom, nemcsak a saját kedvencem, de a rajongóké is” – méltatta az 1929 óta megtartott Monacói Nagydíjat Gasly.

A monacói szervezők is éppen most szólaltak meg a verseny jövőjével kapcsolatban: a helyi autóklub, az ACM elnöke szerint a pletykák és Gasly aggodalmai alaptalanok.

„A sajtóban azt írták, hogy a 2022-es kiadás után, azaz már jövőre gondokba ütközhetünk a versenyünk megrendezésével kapcsolatban. Ez nem igaz” – mondta az Auto Hebdo szerint Michel Boeri, a klub elnöke. „Továbbra is tárgyalásban állunk a Liberty Mediával, és arra számítunk, hogy megegyezésre jutunk és szerződést írunk alá. Azt nem tudom, a szerződés három vagy öt évre szól majd, de ez már részletkérdés.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: