DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A grand slam nem izgatja Leclerc-t, a pontelőnyre nem koncentrál

34 egység különbséggel vezetni a bajnokságot szép előny, de Imola előtt nem szabad túlzott nyomást helyezni magukra, véli az Ausztrál Nagydíj győztese, Charles Leclerc. Futama forró pillanatáról és a Red Bull elleni fejlesztési versenyről is értekezett a vasárnapi sajtótájékoztatón.

A szabadedzéseken látott tempó alapján Charles Leclerc-t már az is meglepte, hogy megszerezte az Ausztrál Nagydíj pole-pozícióját. A futam volt az újabb pozitív meglepetés, a monacói az elsőtől utolsó körig vezette a nagydíjat, minden etapban fokozatosan szakítva la Max Verstappent – nem számított ilyen jó versenytempóra.

„Szerintem valamennyiünket meglepte a tempónk. Már a közepesen extrém erősek voltunk az etap végén, nem lépett fel szemcsésedés. A keményen arra számítottunk, a Red Bull kicsit közelebb lesz hozzánk, de ekkor is felénk billent a mérleg. A második szabadedzésen és az időmérőn még nem láttunk ekkora teljesítménykülönbséget köztünk, szóval ez igazi meglepetés volt számunkra” – mondta Leclerc az FIA-sajtótájékoztatón, melyen virtuális formában részt vett a Formula.hu.

Egyetlen forró pillanata volt futamának, a második biztonsági autót követő újraindítás, mikor Verstappen csaknem lesprintelte őt a célegyenesben. „Próbáltam felkészülni az utolsó kanyarra, és a bal oldalon maradni, amennyire lehet, de a gumitörmelék miatt nem tudtam befordulni. Az első kanyarban fej fej mellett érkeztem meg Maxszal, de sikerült az élen maradnom, aztán különbséget kiépítenem” – elemezte a szóban forgó pillanatot.



Pályafutása negyedik győzelme egyben az első alkalom volt, hogy grand slamet ért el – ez a különleges teljesítmény a pole-pozíció, futamgyőzelem, vezető pozícióban töltött minden kör és leggyorsabb kör kombinációját jelenti. Az F1 történetének 111 nyerteséből 26-nak sikerült a szóban forgó bravúr.

„Ez nem annyira fontos számomra, az a fő, hogy első helyen szeltem át a célt a végén” – ismerte be Leclerc. „Persze szép dolog, mutatja, milyen jó munkát tudtunk végezni, főleg egy ilyen hétvége után. De nem számít különösebben nekem.”

Leclerc az egyetlen versenyző, aki 2022-ben az első három nagydíjon hibátlanul teljesített: két győzelemmel és egy második hellyel 71 pontot gyűjtött össze, így már most óriási, 34 pontos előnyben áll a bajnokságban. Így fog szűk két hét múlva Imolába, a Ferrari egyik hazai pályájára érkezni.

„El tudom képzelni, mi vár rám! De nem akarok túl sokat gondolkodni rajta, mert még a szezon nagyon korai szakaszában vagyunk. 34 ponttal vezetni a bajnokságot a versenynaptár bármelyik szakaszában szép előny, de nem akarok túlzottan a pontversenyre összpontosítani. Hihetetlen lesz Olaszországba érkezni, de a versenyhétvégéhez úgy kell majd hozzáállni, mint az első háromhoz. Nagyon fontos, hogy ne helyezzünk extra nyomást magunkra, ne essünk túlzásokba. A csapat extrém jól dolgozik a szezon kezdete óta, ugyanígy kell végeznünk tovább a munkát” – beszélt arról Leclerc, hogyan áll az Emilia-Romagna-i futamhoz.

Egy újabb kérdés kapcsán a 24 éves pilóta kiemelte: alacsonyabb kategóriában már volt olyan helyzetben, hogy az autón nem múlt semmi, de a Formula-1-ben ez az első alkalom. Abban is bízik, hogy a Ferrari a fejlesztési versenyben az élen képes maradni.

„Hihetetlen érzés, fejben kicsit más, mint az előző két év, mert most tudom, hogy győzelemre képes autó van alattam. Nem kell túlhajtanom, hogy különleges eredményeket érjek el és egy-két hellyel előrébb végezzek, mert tudom, hogy benne van az autóban” – mondta a monacói. „Nehéz lesz újítások terén lépést tartani a Red Bull-lal, de ugyanaz a csapat gondoskodik a fejlesztéseinkről, amelyik megépítette ezt az autót.”

„Biztos vagyok benne, hogy a jó irányba fognak elvinni minket. Nem összpontosítok túlzottan másokra, magunkra kell koncentrálni. Az előző két évben nagy ugrást tapasztaltam azon a területen, ahogyan kielemezzük a hétvégéket és beazonosítjuk a gyengeségeinket, majd gyorsan reagálunk és javulunk. Ezért vagyok magabiztos, hogy a csapat jó munkát végez a fejlesztés terén” – tekintett előre Leclerc, akinek több pontja van, mint a tabella második és harmadik helyezettjének együttesen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: