DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Wurz: A nem politizáló F1-esek ideje lejárt

A sportban nincs helye politikának – szokták mondani, a GPDA elnöke, Alex Wurz szerint azonban ennek az időnek már vége. A szaúdi történések is azt bizonyítják, a mai versenyzők szükségét érzik, hogy kinyilvánítsák véleményüket.

A Formula-1-es versenyzők egyre sűrűbben és hangosabban hallatják hangjukat a különböző politikai és társadalmi kérdésekben: gondoljunk csak Lewis Hamiltonra, aki a Black Lives Matter mozgalmat népszerűsítette és nemtetszését fejezte ki a Szaúd-Arábiában való versenyzéssel szemben a helyi emberi jogi helyzet miatt. A versenyzők szövetségét, a GPDA-t vezető Wurz szerint változásnak lehettünk tanúi az elmúlt évek során.

„Láthattuk, hogy a sport nagyon gyors változáson megy keresztül az utóbbi pár év óta” – mondta a Guardian lapnak a királykategóriában 1997 és 2007 közt aktív Wurz. „Ez a rasszizmus és a Black Lives Matter ügyével került felszínre. Azelőtt a versenyzőkre sportolókként tekintettek, akik álláspontja az volt, ’én sportoló vagyok, ezért nem folyok bele a politikába’. Ennek az ideje véget ért. Az utolsó két-három évben ezek a fiatalok olyan helyzetbe kerültek, hogy véleményt kell formálniuk és ezt a véleményt ki is kell fejezniük, mert felelősséggel tartoznak.”



A változás eredménye, amit a szaúdi versenyhétvégén is láthattunk a pénteki dzsiddai rakétatámadás után: a versenyzők nem hagyták, hogy döntsenek sorsuk felett, hanem a sarkukra álltak és GPDA-ülést hívtak össze, amelyen a visszalépés lehetősége is komolyan felmerült.

„Határozottan meggyőző volt látni, hogy erőteljesen összegyűltek. Ez megtörtént az elmúlt pár évben is, de most maguk a sportolók akarták. Mély benyomást tesz rám, hogy látom az átalakulást, hogy a fiatalok vállalják a felelősséget. Olyan emberekről beszélünk, akik hitet tettek a professzionális élet mellett, egyúttal pedig igyekeznek tájékozódni és véleményt formálni” – illusztrálta Wurz a legutóbbi nagydíj példáján keresztül a versenyzők soraiban zajló változást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: