DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nem az autóval kapcsolatosak Zhou gondjai

Legalábbis így látja az Alfa Romeo vezető pályamérnöke, Xevi Pujolar. A kínai a kuplunggal kapcsolatos problémára gyanakszik, de a szakember szerint inkább az újonc ronthat el valamit.

Eleve nagyot lépett előre 2021-hez képest az Alfa Romeo, amely a tavalyi konstruktőri kilencedik hely után egyelőre a középmezőny elejébe tartozik, de nem is csak a rutinos Valtteri Bottas teljesít jól velük, hanem Guanyu Zhou is: a Formula-1 történetének első kínai versenyzője rögtön pontszerzéssel kezdett Bahreinben, és Szaúd-Arábiában sem volt messze ettől egy dupla büntetés ellenére sem.

zhou-dzsidda-alfa-1



Mindezek ellenére nem problémáktól mentes eddig az újonc F1-es szereplése, mindkét versenyen meggyűlt ugyanis a baja a lefulladásgátló váratlan bekapcsolásával a rajtnál vagy az újraindításoknál. A dzsiddai incidensről így beszélt Zhou:

„Daniel valamelyest jobban kapta el a startot, és mind összepréselődtünk az 1-es kanyarban, így le kellett mennem a pályáról, hogy elkerüljem az ütközést. Így is összeértünk, és újra bekapcsolt a lefulladásgátló” – idézi a pilótát a PlanetF1.com. „Őszintén nincs válaszom vagy magyarázatom erre. Egyértelműen ez az elsődleges problémánk, amit meg kell oldanunk a következő versenyre. Ismét lehetőségünk lett volna pontokért harcolni, de ez az újabb probléma az áthajtásos büntetéssel együtt véget vetett a reményeinknek. A kuplunghoz van köze és egyértelműen érinti a kuplung felengedésének sebességével kapcsolatos dolgokat. Meglátjuk, mi lesz Ausztráliában, de ezt a problémát meg kell oldanunk.”

A versenyzővel ellentétben azonban másként látja a dolgot Xevi Pujolar, az Alfa Romeo vezető pályamérnöke, aki nem gondolja, hogy az autó okozná a jelenséget: „Ezt át kell néznünk Zhouval. Az autóval ugyanis semmi probléma. Szerintem úgy érzi, hogy rendben van a fordulatszám, de valóján nem, igazából túl alacsony. Meg kell néznünk, mit tehetünk a jövőben ezen probléma csökkentésére, mert ez már a második alkalom volt” – fogalmazott a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: