DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hivatalos: Szombat esti futammal jön Las Vegas

Ahogy az várható volt, az F1 bejelentette, hogy 2023-tól egy harmadik versenyt is rendeznek az Egyesült Államokban, méghozzá Las Vegasban – a legnagyobb kuriózum a helyszín mellett az időpont.

Amióta a Liberty Media átvette a Formula-1 vezetését, egyértelmű szándék volt a sportág amerikai terjeszkedése. A Circuit of the Americas pályán rendezett USA Nagydíj növekvő népszerűségének köszönhetően idén már egy második futamot is rendeznek az Egyesült Államokban, méghozzá Miamiban, de egy ideje már szó van arról, hogy egy harmadik verseny is bekerülhet a naptárba, Las Vegas-i helyszínnel.

vegas-f1-1



Nos, ahogy azt a Formula Podcast szaúdi futamértékelőjében megszellőztettük, helyi idő szerint szerda este ezt hivatalosan is bejelentették: 2023-tól jön a Las Vegas-i Nagydíj! Nem először látogat az F1 a patinás városba, hiszen 1981-ben és 1982-ben már rendeztek ott versenyt, ám akkor a Caesars Palace szálloda parkolójában kialakított pályán, így a nyomvonal most először érinti a legendás Las Vegas Stripet, így az autók híres hotelek és kaszinók mellett fognak elszáguldani.

Az utcai pálya 6,12 km hosszúságú lesz, 14 kanyart fog tartalmazni, a számítások szerint pedig nagyjából 342 km/h-s végsebességet lehet majd elérni rajta. A nyomvonal három egyenesből, egy nagy tempójú kanyarokból álló és egy sikánszekcióból fog állni, a versenytáv pedig 50 körös lesz.

vegas-f1-3

Az igazi csavar azonban a Las Vegas-i Nagydíj időpontja lesz. Azt egyelőre az F1 közleménye nem erősítette meg, hogy a pletykáknak megfelelően hálaadás hétvégére esne a futam, csupán annyi a biztos, hogy novemberi dátumot fog kapni a viadal. Viszont nem vasárnap, hanem szombaton fogják azt rendezni – természetesen esti, villanyfényes körülmények között!

Szombati versenyre 1985 óta nem volt példa a Formula-1-ben, a döntés azonban logikus, hiszen az időeltolódás révén európai idő szerint másnap hajnali/reggeli órákra esik a rajt, viszont így nem egy munkanapon, hanem vasárnap kell majd korán kelniük a rajongóknak – az ázsiai nézők pedig még kényelmesebb időpontban nézhetik a száguldást, míg értelemszeráen az USA-ban mindez szombat esti főműsoridőt jelent.

vegas-f1-2

A bejelentés kapcsán tartott sajtótájékoztatón jelen volt többek között Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója és Greg Maffei, a Liberty Media elnöke: a helyi promóterekkel együtt mindannyian elmondták, hogy izgatottan várják a Las Vegas-i száguldást, s a az F1 és a város együttműködése a sebesség és a csillogás tökéletes házasságát jelenti.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: