DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Domenicali: Nem ítélkezhetnek felettünk

Sokan vádolták azzal az F1-et, hogy a pénzt választották a biztonság helyett, amikor a pénteki rakétatámadás ellenére is folytatták a szaúdi hétvégét. A vezérigazgató most tisztázta a helyzetet.

Mindenki nyugtalan volt a paddockban pénteken Szaúd-Arábiában, miután az első szabadedzés ideje alatt felrobbant egy olajfinomító a pályától mindössze néhány kilométerre. Mint az már azóta ismert, a robbanás egy rakétatámadás következtében történt, a veszélyes helyzetre való tekintettel pedig a résztvevők éjszakába nyúlóan tárgyaltak a folytatásról.

A megbeszélés végén a biztonsági garanciákban is bízva, a felek úgy határoztak, hogy az előzetes terveknek megfelelően bonyolítják le a programot, ami miatt sokan bírálták a Formula-1 vezetőségét, hogy ezzel a kereskedelmi érdekeket helyezték az erkölcs elé. A versenyhétvégét végül gond nélkül végig csinálták, Stefano Domenicali pedig nemrégiben bővebben is beszélt a döntés hátteréről.

„Őszintén mondom, hogy senki sem ítélheti meg az erkölcsünket. Az a helyzet, hogy minden olyan dolgot a helyén kezeltünk, amit figyelembe kellett venni. Hol van a határ? Ez egy jó kérdés. A mi álláspontunk az, és ez nem fog változni, hogy amit teszünk, az reményeink szerint nagyon pozitív hatással lesz minden politikai helyzetben az életünkre és egyéb szinteken. Mindig ez lesz az a szempont, amit a jövőnk érdekében a sportágban, és az egész világon figyelembe fogunk venni” – mondta Domenicali a Sky Sportsnak nyilatkozva.



Az olasz szakember arra is kitért, hogy szerinte az F1 jelentős szerepet vállal az ország modernizálásában.

„Természetesen vannak feszültségek odabent, vannak dolgok, amelyeken javítani kell. Nem akarunk ezzel kapcsolatban politizálni, de úgy gondolom, hogy nagyon fontos szerepet játszunk az ország modernitásában. Arra összpontosítunk, hogy ez álljon a napirendünk középpontjában. Nem vagyunk vakok, de egy dolgot nem szabad elfelejtenünk: ez az ország és a sport hatalmas lépést tesz előre. Nem lehet úgy tenni, mintha egy évezredesnél is nagyobb kultúrát egy szempillantás alatt meg lehetne változtatni” – folytatta.

„Az erőforrásokat, amelyeket a továbblépés érdekében használnak fel, itt láthatjátok. Ne felejtsük el, hogy néhány évvel ezelőtt a nők nem vezethettek, de most itt vannak a rajtrácson, szurkolnak és látják a sportot. Rengeteg törvényt megváltoztatnak annak érdekében, hogy ez megtörténjen, amit figyelembe kell vennünk” – zárta gondolatait Domenicali.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: