DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Verstappen a végén gyűrte le Leclerc-t

Kieséshegyeket és az utolsó pillanatokig tartó Red Bull-Ferrari csatát hozott a villanyfényes Szaúd-arábiai Nagydíj, melyen Max Verstappen is megszerezte idei első győzelmét.

Alapos felvezetést kapott a vasárnapi Szaúd-arábiai Nagydíj: pénteken még az sem volt biztos, hogy megrendezik a versenyt, miután az első szabadedzés idején rakétatámadás érte a közeli Aramco-olajfinomítót, szombaton pedig egy óriási baleset sokkolta az F1 világát, amikor Mick Schumacher a falba csapódott, és csak hosszas várakozás után derült ki, hogy jól van. Az időmérő tartogatott még meglepetéseket, úgymint azt, hogy Sergio Perez a pole-pozícióban kötött ki, míg például Lewis Hamilton a Q1-ből sem jutott tovább.

A Red Bull mexikóiját a Ferrari duója követte a rajtrácson, Max Verstappen által szendvicsbe fogva. Ebből a rajt után Red Bull-Ferrari-Red Bull-Ferrari sorrend lett, miután a címvédő átlépte Sainzot. A mezőny nagyobb incidensek nélkül teljesítette a nyitókört, egyedül Guanyu Zhou-t pöckölték meg a helyezkedés közben, de gond nélkül tovább tudott menni.

Míg a többiektől eltérően kemény gumikon rajtoló Hamilton igyekezett feljebb lépkedni (a rajt után közvetlenül egy helyet nyert), addig a legjobb tízben az Alpine borzolta a kedélyeket, elsősorban a saját bokszfalukra hozva a frászt: Esteban Ocon és Fernando Alonso kis híján összeütköztek a spanyol első előzési kísérletekor, és a továbbiakban is a kényelmesebbnél közelebb autóztak egymáshoz, míg Alonso maga mögé nem utasította csapattársát. A válasz hamar érkezett a franciától (lelkesedésében még a bukótérbe is kisodródott), Valtteri Bottas pedig a lepattanóra várva figyelte az orra előtt a két rózsaszín autó oda-vissza előzgetését. Körökön belül aztán a kemény keverékkekkel támadó Kevin Magnussen is csatlakozott hozzájuk.



Az élen eközben Perez kényelmes, bő két és fél másodperces előnyt autózott ki, és ez a távolság állandósult Leclerc, Verstappen és Sainz között is, George Russell már tíz másodperces leszakadással követte a Ferrari spanyolját. Mögöttük azonban annyira forrósodott a helyzet a két Alpine között, hogy a csapat a fülükre szólt, hagyják abba a csatázást. Megtették, Ocon pedig egyetlen körön belül áldozatul esett Bottasnak, aki előzőleg sikeresen lerázta magáról Magnussent.

A 14. körben Lance Stroll megkezdte a bokszkiállásokat, egy körrel később a versenyt vezető Perezt is kihívta a Red Bull, míg a Ferrari kint tartotta mindkét pilótáját. A kivárás aztán jól jött nekik, Nicholas Latifi ugyanis egy körrel később a falba csúszott a Williamsszel, a beküldött biztonsági autó pedig ingyen kiállást jelentett a maranellói duónak és velük együtt Verstappennek is. A Perez kerékcseréje után élen autózó hármas annyira sietett a bokszban, hogy Sainz és Verstappen kis híján össze is ütköztek; a spanyol végül a negyedik helyre tért csak vissza, miután a Red Bull-os mexikói határozottan, majdnem a kerítésre kenve legyorsulta.

Az újraindításkor az élre kerülő Leclerc diktálta a tempót, a szinte teljesen mellette leskelődő Verstappen sem zavarta meg, Sainz-nak pedig igazságot szolgáltattak azzal, hogy Perezt a pozíció visszaadására utasították. A Ferrarik és a Red Bullok után meglepetésre a Mercedesek következtek, Magnussennel kettejük között. Hamilton a verseny felénél már a hetedik helyen haladt, még kerékcsere nélkül, és a hasonló felállásban versenyző dánnal hamar egymásra találtak; a brit megelőzte a Haast, ám Magnussen köszönte szépen, és az első adódó alkalommal visszavette a pozíciót. Hamilton azonban a következő próbálkozásnál már elöl maradt, és az öt másodperccel elhúzó csapattársa nyomába eredhetett.

Az élen Verstappen elkezdett leszakadni Leclerc-től, de nem annyira, hogy ne vegye észre, a monacói átlépte a bokszutcai záróvonalat, az esetet azonnal jelentette is a Red Bullnak. Leclerc-t nem vizsgálták, Zhou azonban már inkább élvezte a versenyfelügyelők figyelmét: a verseny elején kapott egy öt másodperces büntetést, amit nem szolgált le, így a következő egy bokszutca-áthajtásos lett.

Míg Leclerc és Verstappen a leggyorsabb körökkel kezdtek csatázni egymással, a legjobb tízen kívül összesűrűsödött a mezőny; a McLaren-Aston Martin vegyesből hamar McLaren előny lett, Lance Stroll és Nico Hülkenberg nem bírták tartani a továbbra sem fényes versenyt teljesítő wokingiakat. Előttük nem sokkal újra Alpine-Alfa Romeo párbaj alakult, aminek Alonso technikai problémája vetett véget, ám Bottas is csak egyetlen körrel húzta tovább. A sárga zászló mégsem miattuk, hanem a szintén lerobbanó McLaren miatt lendült először; alig két körön belül így három meghibásodás jegyzett a futam.

Hamilton kihasználta volna a közben virtuális biztonsági autós lassú fázist, és letudta volna kötelező kerékcseréjét, a bokszutcát azonban lezárták, így a hétszeres világbajnok csak a 41. körben állhatott ki friss Pirellikért. Verstappen közben utolérte Leclerc-t, és a VSC után támadásba lendült, a két fiatal a 42. körtől oda-vissza előzgette egymást, az egyik kanyart még közösen is fékezték el. A 47. körben végül a holland eldöntötte a kérdést, célegyenesbeli előzése futamgyőzelmet ért, Leclerc már nem tudott érdemben visszatámadni. Így idén eddig 1-1 a Red Bull és a Ferrari csatájában.

Sainz kényelmesen kocogott be a célba a harmadik helyen, Perez hasonlóképp. Russell értékes pontokat zsebelt be a Mercedes számára az ötödik helyen, és még Hamilton is elcsípett egy világbajnoki egységet. Bár nem az élen, a végére is jutott még akció, miután Alex Albon és Lance Stroll egymásra találtak, így a futam sárga zászlóval fejeződött be.

A Szaúd-arábiai Nagydíj eredménye:

  Versenyző Csapat Körök Idő/hátrány
1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 50 1:24:19.293
2 Charles Leclerc FERRARI 50 +0.549s
3 Carlos Sainz FERRARI 50 +8.097s
4 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 50 +10.800s
5 George Russell MERCEDES 50 +32.732s
6 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 50 +56.017s
7 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 50 +56.124s
8 Pierre Gasly ALPHATAURI RBPT 50 +62.946s
9 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 50 +64.308s
10 Lewis Hamilton MERCEDES 50 +73.948s
11 Zhou Guanyu ALFA ROMEO FERRARI 50 +82.215s
12 Nico Hulkenberg ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 50 +91.742s
13 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 49 +1 lap
14 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 47 DNF
  Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 36 DNF
  Fernando Alonso ALPINE RENAULT 35 DNF
  Daniel Ricciardo MCLAREN MERCEDES 35 DNF
  Nicholas Latifi WILLIAMS MERCEDES 14 DNS
  Yuki Tsunoda ALPHATAURI RBPT 0 DNF

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: