DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Így tüntette el az oldaldobozt a Mercedes

A W13-ra szegeződnek a szemek Bahreinben: a szóbeszédnek megfelelően az autó extrémen átalakult, szinte teljesen eltűntek oldaldobozai. Mindez a motor első részének teljes „feldarabolásával” valósulhatott meg.

A bahreini teszt első napján kiguruló modell oldaldobozai nem tűntek el teljesen, de extrémen lecsökkentek méretei. Az autó így jóval karcsúbbá vált a korábbi verzióhoz és a riválisok konstrukcióihoz képest, ami lecsökkent légellenállást és ebből fakadóan számottevő aerodinamikai előnyt jelent. A The Race szaklap a Mercedes korábbi, 2022-es autó újdonságait bemutató videóját vette elő, amelyben – utólag visszanézve – már elhangzanak utalások, melyek a radikális dizájnt vetítik előre.

A videóban a Mercedes technikai igazgatója, Mike Elliott, valamint a motorrészleg vezetője, Hywel Thomas beszéltek a W13-ról. Az autó első verziójának oldaldoboza is látványosan összezsugorodott a frontális rész mögött, a háttérben pedig nyilvánvalóan már zajlott a munka, hogy tovább csökkentsék a szekció méretét – a motor hűtésének radikális átalakításával.



„Hogyan tudjuk hűteni a motort, ha az oldaldoboz szinte eltűnt?” – fogalmazott a videóban Thomas. „Rengeteg munka zajlott a háttérben, különösen azt tekintve, hogyan foglal helyet a motor az autóban. Az elülső része teljesen más lett. Azt hiszem, már hosszú évek óta mindig a motor elülső részéről beszélünk és szinte minden egyes évben átrendezzük. Ez azonban most nem kis átrendezés volt, hanem egy masszív feldarabolás.”

„Jelentős munka ment az autó hűtésébe, hogy hatékonyabbá tegyük” – magyarázta Elliott. „A kipufogórendszer elrendezésébe és a hűtőrendszerekbe fektetett munka nagymértékben meg fog térülni az aerodinamika területén.”

Az extrém kialakítást megszellőztető olasz sajtóhírek arról írtak, hogy a szimulátorban a Mercedes egy másodpercet nyert a kialakítással. Ha ez igaz, a csapat egy, de inkább két lépéssel a többiek elé került – a konkurenciának van oka aggódni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: