DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

„Alonso miatt idiótának éreztük magunkat a Ferrarinál”

A Scuderia korábbi sportigazgatója, Massimo Rivola szerint senki nem olvassa úgy a versenyeket, mint a kétszeres F1-es világbajnok. Daniel Ricciardo eközben a spanyol versenyteljesítményét méltatta.

Hiába töltötte be tavaly nyáron már a 40. életévét is, Fernando Alonsót továbbra is a jelenlegi Formula-1-es mezőny egyik legjobbjaként tartják számon. Nem is elsősorban a tempója, sokkal inkább például a helyzetfelismerései miatt.

Ez ráadásul nem is új a spanyolnál: Massimo Rivola, aki sportigazgatóként dolgozott a Ferrarinál, amikor Alonso is náluk versenyzett, jelenleg pedig már a MotoGP-ben tevékenykedik az Aprilia főnökeként, ugyancsak elismerően beszélt a pilótáról. Mindenekelőtt arról, ahogy a stratégiákat képes volt az autóban ülve is átlátni, gyakran még a mérnököknél is jobban:

alonso-2010-dppi



„Senki nem olvassa úgy a versenyeket, mint ő” – nyilatkozta Rivola az Il Foglio olasz lapnak. „Sokszor előfordult, hogy idiótának éreztük magunkat a bokszfalon, mert előbbre látott, mint mi. Mi ültünk a számítógépek előtt, ő teljesen más feladatot végzett a pályán, mégis előbb megértett dolgokat másoknál. Vannak versenyzők, akik sokat tanítanak neked.”

Nemcsak Rivola beszélt elismerően Alonsóról, hanem például Daniel Ricciardo is: a McLaren pilótája a tavalyi silverstone-i sprint első körében mutatott produkcióját vette elő példaként, amikor a kétszeres világbajnok hat autót is megelőzött remek helyezkedése révén.

„Még gratuláltam is neki, hogy izgalmassá tette a sprintet” – mondta az ausztrál a Sky F1-nek. „Fenomenális volt a startja. Emellett jó látni a kérdést itt is, mint minden sportban, hogy vajon tényező-e az életkor. Úgy gondolom, az előző szezonban a versenyteljesítménye az egyik legjobb volt a mezőnyben, legalábbis néha biztosan. Nagyszerű ezt látni, hogy ha megvan még benned a szenvedély és a motiváció, akkor továbbra is magas szinten tudsz teljesíteni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: