DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Nem készül nagy fejlesztésekkel a Ferrari

Miközben a Mercedes és a Red Bull is akár teljesen átalakított autóval utazhat a bahreini F1-es tesztre, a Scuderiánál első körben inkább a jelenlegi csomag finomhangolásával foglalkoznak.

Mindig nehéz kiindulni a teszteredményekből, s ez idén különösen igaz a teljesen új szabályok miatt, a barcelonai gyakorlás során azonban sokan egyetértettek abban, hogy a Ferrarié lehet az egyik, ha nem a leggyorsabb konstrukció – még ha a köridőtáblázatot nem is a vörösök, hanem a Mercedesek zárták az élen a három nap végére.

Az is igaz azonban, hogy a bahreini tesztre és főleg az évadnyitóra rengeteg újítással készülhetnek a csapatok: a Red Bull és a Mercedes kapcsán is hallani olyan híreszteléseket, hogy olyan sok fejlesztéssel rukkolhatnak elő a jövő heti eseményen, hogy érdemes lenne az esetükben egy teljesen másik autóról beszélni. A Ferrarinál ugyanakkor saját bevallásuk szerint nem terveznek ilyesmit – legalábbis Mattia Binotto így felelt arra a kérdésre, hogy milyen lesz az F1-75-ös Bahreinben:

ferrari-barcelona-teszt_1



„Nem nagyon lesz más ahhoz képest, amivel itt rendelkeztünk” – idézi a csapatvezetőt a Motorsport.com szakoldal. „Úgy gondolom, az első lépés számunkra az lesz, hogy optimalizáljuk azt, amink van. Még messze vagyunk a legjobb teljesítménytől, és nem is csak azért, mert sok üzemanyaggal és nem a legjobb motorüzemmódban megyünk, hanem egyszerűen azért, mert még rengeteget hozhatunk ki magából az autóból.

„Erre fókuszálunk leginkább, és nem is csak a beállítások terén, hanem vezetési stílus és maguk a versenyzők szempontjából is. Meglátjuk, a többiek mivel állnak elő. Természetesen a Ferrarinál mindig érdekelnek minket a riválisok fejlesztései, és biztosak vagyunk benne, hogy nagyon-nagyon erősek lesznek tőlük.”

Binotto azt is hozzátette, hogy a fő célt teljesítették Barcelonában, hiszen egyelőre a minél több adat begyűjtésére koncentráltak – márpedig a maranellóiak voltak a legszorgalmasabbak a három nap során: „Rengeteg kört teljesítettünk. Ami az első nap reggelétől kezdve fontos volt, hogy adatokat gyűjtsünk. Ez azért fontos, mert ezek az autók nagyon mások, ezért az elsődleges célunk, hogy megismerjük őket. Szóval legalábbis ennek a tesztnek az volt a fő célja, hogy minden körülmények között feltérképezzük az autót, és megnézzük, hogy összhangban van-e a szimulációk során és a szélcsatornában nyert adatokkal. Eddig nagyon sok adatot gyűjtöttünk, most pedig Maranellóban fogjuk összevetni ezeket.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: