DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Eladó Schumacher egyik ikonikus autója

Eladásra kínálják azt a versenyautót, mellyel 1998-ban Michael Schumacher a Hungaroringen egy emlékezetes győzelmet aratott. A Magyarországon győztes példányt egy privát eladótól lehet megvenni.

Miután az 1997-es szezon végén botrányos körülmények között veszítette el a világbajnoki címet, Michael Schumacher a következő szezonban már újult erővel vágott neki a harcnak.

Az 1998-as év jó néhány szabályváltozást hozott magával, az idény pedig főként a Ferrari és a McLaren dominanciájáról szólt. A maranellóiak egészen az utolsó futamig versenyben voltak a bajnoki címért, Schumacher évének pedig két versenye is kifejezetten emlékezetesre sikerült.

Az egyik a Magyar Nagydíj volt, ahol egy mindenkit meglepő három kiállásos taktikával nyerte meg a versenyt, míg a másik a Japán Nagydíj, ahol ugyan a pole-pozícióból rajtolhatott volna, ám az autó lefulladt, így a mezőny végéről indulva kellett megküzdenie a győzelemért. Bár a tempója kiváló volt, végül egy defekt vetett véget az álmainak.   

A két futamban az a közös, hogy mindkét alkalommal ugyanazt a vázat használta a német versenyző, amit 24 esztendővel később egy privát eladó most értékesíteni szeretne. Az autó még a sokak által visszasírt szívó V10-es motorral volt felszerelve, 805 lóerőt és 2997 köbcentit tudott. Korábban már egy másik példányát eladták 2014-ben, akkor 1,87 millió dollárt kértek érte, ám ennél sokkal többet kell kiadnia annak, aki a Hungaroringen is győztes különlegességet akarja beszerezni.



A luxusautókra, ingatlanokra és jachtokra szakosodott duPont Registry oldalán megtalálható autó jelenleg 4,9 millió dollárba kerül, ami soknak tűnhet, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az F1 történetének egyik legkülönlegesebb sikerét aratták vele. Az 1998-as magyar futamon a McLaren párosa, Mika Haikkinen és David Coulthard az első sorból indulhattak, míg Schumacher a harmadik rajtkockát foglalta el. A Ferrarinál tisztában voltak azzal, hogy egy extrém stratégiára lesz szükségük, ezért Ross Brawn a háromkiállásos taktikával számolt.

A szakember azt a merész lépést tette, hogy Schumachert egy rövid, második kiállásra állította ki, majd ultimátumot adott neki, hogy mindössze 19 kör alatt 25 másodpercet nyerjen: „19 kvalifikációs körre van szükségünk tőled” - mondta Brawn a rádión. A német végül teljesítette a kérést, így minden idők egyik legnagyobb győzelmét aratta.

„Ez volt az egyik legérzelmesebb győzelmem. A csapat a megfelelő stratégiát választotta, bár eleinte nem voltam teljesen biztos benne, hogy a tervünk beválik-e, mivel egy ideig Jacques (Villeneuve) és David mögött ragadtam. Végül kiderült, hogy jól döntöttünk. Természetesen profitáltunk a versenytársak problémáiból, bár a verseny során végig könnyedén tartani tudtam a tempót a McLarenekkel” – mondta a futam után Schumacher.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: