DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Este tárgyalnak a csapatok az orosz helyzetről

Természetesen az F1-et is foglalkoztatja az orosz-ukrán konfliktus, a barcelonai második tesztnap végén a csapatvezetők össze is ülnek, hogy megtárgyalják az álláspontjukat.

Miközben Barcelonában, szigorú szabályok között, félig rejtetten zajlik az első előszezoni teszt, a világ arra a hírre ébredt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A helyzet nemcsak az egyes országok vezetőit készteti állásfoglalásra és cselekvésre; mivel a versenynaptárban szerepel az Orosz Nagydíj, a Formula-1-nek is döntést kell hoznia, mit lép.

Egyelőre a sport vezetősége csak figyelemmel kíséri az eseményeket, és annak fényében határoz majd arról, megrendezik-e a futamot Oroszországban. A versenyzőket már kifaggatták a témával kapcsolatban, a legélesebben Sebastian Vettel fogalmazott, aki már eldöntötte, ha az F1 úgy dönt, elutazik Szocsiba, ő nem tart velük.



A csapatfőnökök sem kerülhették el ezt a kérdést, amikor a tesztnap ebédszünetében sajtótájékoztatót tartottak (melyen virtuálisan a Formula.hu is részt vett). Elsőként Mattia Binotto, a Ferrari vezére ragadta magához a szót, aki elárulta, ma este a csapatok összeülnek, és átbeszélik a helyzetet. „A háború mindig borzalmas, nagyon szomorú, ami történik. Jelenleg mi csak annyit tehetünk, hogy várunk és meglátjuk, hogy alakul a helyzet. Szeptemberig még sok idő van. Személy szerint remélem, hogy ennek hamar vége lesz. Az F1 megpróbálja kezelni a helyzetet, mi, csapatfőnökök pedig ma este összeülünk, és megpróbáljuk megérteni, mi is történik. Ami viszont biztos, hogy ebben a helyzetben nem az F1 a legfontosabb” – fogalmazott a Ferrari vezetője.

Kollégái is osztották az utóbbi nézetet. Frederic Vasseur, az Aston Martin képviseletében Tom McCullough, illetve Jost Capito is úgy véli, valóban nem a száguldó cirkusz a prioritás most. „Ez tükröt tart elénk, és megmutatja, hogy nem az F1 a legfontosabb a világon. Míg nekünk az autónk teljesítményén jár az agyunk, addig mások az életüket féltik” – mondta a Williams csapatfőnöke. Mindannyian egyetértettek abban is, hogy teljes mértékben megbíznak az F1 vezetőségében, és tudják, hogy a jó döntést fogja meghozni a sport.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: