DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Nem érdekli egy új csapat az FIA-t

Andrettiék néhány nappal ezelőtti bejelentése ellenére sem tűnik úgy, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség szeretné, ha bővülne az alakulatok száma az F1-ben – legalábbis egyelőre.

Mint arról mi is beszámoltunk, péntek este Mario Andretti, az 1978-as Formula-1-es világbajnok a közösségi oldalán jelentette be, hogy fia, Michael beadta a jelentkezését az FIA-hoz, hogy a csapata 2024-től a száguldó cirkusz mezőnyének a tagja legyen. A hír csak félig érkezett váratlanul, hiszen néhány hónappal ezelőtt az Andretti már megpróbált beszállni a Formula-1-be a Sauber/Alfa Romeo felvásárlásával, ám ez akkor meghiúsult.

A jelek szerint az amerikai alakulat nem adta fel, s most megpróbálnak teljesen új és önálló istállóként csatlakozni a rajtrácshoz. Ez azonban komoly akadályba ütközhet, ugyanis az elmúlt években az FIA többször is kijelentette, hogy nem érdeklődnek új jelentkezők iránt, inkább fenntartanák a jelenlegi tízcsapatos állapotot – s ezt most a Nemzetközi Automobil Szövetség egy forrása a The Race szaklapnak újfent megerősítette:

f1-start-2021-dppi_1



„Az FIA jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy fontolóra vegyen vagy kommentáljon bármilyen érdeklődést vagy pályázatot esetleges új csapatok részéről a Formula-1-es világbajnokságot illetően” – fogalmazott a forrás.

Legutóbb 2016-ban érkezett új csapat az F1-be a Haas képében, amelynek csatlakozási kérelmét hosszas ellenőrzések előzték meg, hogy pénzügyileg és technológiailag is állnak-e azon a szinten, amelyet a Formula-1-ben való szereplés megkövetel. Persze a szigorúság nem indokolatlan, hiszen a Haas előtt 2010-ben csatlakozott három új gárda a mezőnyhöz, ám a Caterham/Lotus, Virgin/Marussia/Manor, HRT trióból egyik sem bizonyult kellően versenyképesnek és stabilnak, így néhány év után ki is hullottak a mezőnyből.

Alighanem egyébként a jelenlegi alakulatok sem repesnének az örömtől egy tizenegyedik istálló érkezése hallatán, hiszen az megbontaná a mostani pénzelosztási rendszert – ezért is írják elő, hogy minden potenciálisan új érkezőnek 200 millió eurót kellene befizetnie, egyfajta ellenkompenzációként és egyúttal biztosítékként a szándék komolysága felől. Mario Andretti ugyanakkor az Indianapolis Starnak arról beszélt, hogy fia pályázati anyaga minden feltételnek megfelel, így ennek is, ezért csakis az FIA döntésén múlik, hogy beszállhatnak-e majd az F1-be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: