DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

„Igazságtalan Masit hibáztatni”

Az FIA munkáját évek óta felügyelőként segítő Danny Sullivan vette védelmébe a versenyigazgatót, aki szerinte egész évben brutális mennyiségű munkát végez, és komoly teher mellett kell mindig jól döntenie.

Amióta Charlie Whiting hirtelen halála miatt az FIA Formula-1-es versenyigazgatója lett, többször is a kritikák kereszttüzébe került Michael Masi, de a vitatott finálét hozó szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj után minden korábbinál több támadást kapott. Maga a Nemzetközi Automobil Szövetség is vizsgálatot indított az Abu Dhabiban történtek kapcsán, és felmerült, hogy Masit elmozdítják a helyéről vagy legalábbis átalakítják a versenyirányítás intézményét.

Danny Sullivan, aki korábban az F1-ben pontszerzésig jutott, legnagyobb sikereként pedig megnyerte az Indy 500-at és a CART bajnoki címét, már évek óta felügyelőként segíti az FIA munkáját. Az amerikai expilóta védelmébe vette Masit:

masi-dppi-2021



„Óriási a nyomás, hiszen próbálsz helyes döntést hozni és követni az összes szabályt. A legjobb eset is az az internet korában, hogy 51 százalék elégedett, 49 százalékot pedig felbosszantottál. Szerintem igazságtalan Michael Masit hibáztatni. Rengeteg olyan szempont alapján hozott döntést, ami egy-két évre is visszanyúlik, például az a törekvés, hogy zöld zászló mellett érjen véget a futam. Michael egyetlen ember: ő végzi el a pályainspekciót, ő csinálja ezt is, azt is. Ez az ember egész évben veszettül dolgozik. A végére mindenki elfárad, és csak próbálja a helyes döntést meghozni.”

Bár Sullivan nem volt jelen Abu Dhabiban, hangsúlyozta: sem a stewardok, sem a versenyirányítás soha nem vette számításba egy-egy döntésnél, hogy miképp áll a bajnokság, pusztán csak az adott esetet vizsgálták, s hoztak ítéletet. Ami pedig az idényzárón történteket illeti: Sullivan is kiemelte, hogy nem jó, hogy a csapatvezetők rádión kommunikálhatnak a versenyigazgatóval.

„Kissé elszabadultak a dolgok. Végső soron neki kell meghoznia a döntést, és bár minél több támogatást kap, annál jobb, de a helyzet az, hogy nem tudsz összehívni egy konferenciát. Amikor próbálod egy incidens helyszínét letakarítani, levinni a sportbírókat a pályáról, akkor nincs idő ilyesmire. Emellé párosul a rádiós helyzet, ami szerintem nagyon rossz. Michael egy jó srác, Charlie tényleg hitt benne. Évekig Charlie mellett dolgozott, a legjobbtól tanult. Charlie-nak pedig óriási tudása volt, mindenen fejlesztett, szóval nehéz helyettest találni neki.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: