DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„A Williams már nem egy családi vállalkozás”

Kinőtte magát korábbi szerepéből a grove-i alakulat Jost Capito szerint. A csapatvezető úgy véli, a Dorilton Capital érkezésével hatalmasat léptek előre a fejlesztések és a csapat szellemisége terén.


 

A Williams korábban a mezőny egyik legsikeresebb istállója volt. Legendás pilóták versenyeztek náluk és rengeteg győzelmet szereztek az 1977-es bemutatkozás óta. Sajnos azonban az utóbbi néhány év nem alakult a legjobban számukra, miután a csapat az utolsó helyek egyikére esett vissza, később pedig az anyagi gondokkal is meg kellett küzdeniük.



 

A Dorilton Capital 2020 nyarán vette meg a csapatot, akkor pedig kitűzték maguk elé azt a célt, hogy ismét győztes gépezetté alakítsák át a gárdát. Jost Capito ugyanennek az évnek a végén érkezett meg és nem sokkal később már a csapatfőnöki pozíciót is megkapta. A színfalak mögött a tulajdonosok a Williams létesítményeinek és gépparkjának korszerűsítésébe fektettek be, miközben számos más kulcsfontosságú kinevezést is végrehajtottak.  A szakember szerint ezek a változások adták meg a hátteret a 2021-ben mutatott előrelépéshez.



 

„Először is, nagy tisztelet jár az embernek, ha a Williamshez kerül. Ez egy hatalmas örökséggel rendelkező csapat, óriási sikerekkel a múltban. Nem fogadjuk el többé, hogy utolsók legyünk, feljebb akarunk lépni a mezőnyben, és keményen dolgozunk ezért. Ehhez viszont szükségünk van a megfelelő mentalitásra, és élveznünk kell a bejárt utat. Azt hiszem, ez volt a legfontosabb, aztán a pontokért való küzdelem majd a dobogó Spában csak a hab volt a tortán, ami nem csak a csapatnak adott lökést a versenypályán, hanem az egész társaságnak” – idézte Capito szavait a Motorsport.



 

„Mi is fejlesztettünk és különböző struktúrákat alakítottunk ki. Javítottuk a vállalaton belüli kommunikációt, kidolgoztuk a cég értékeit és azokat a viselkedési formákat, amelyeket a vállalaton belül szeretnénk látni. Úgy gondolom, hogy ez már nem egy családi vállalkozás, jól strukturált mérnöki céggé váltunk.”



 

Capito szerint nem lesz egyszerű folyamat visszatérni az élmezőnybe, ám nagyon bíznak a saját egyedi konstrukciójukban.



 

„Egy hosszú út vezet ahhoz, hogy a csapatot visszahozzuk oda, ahová szeretnénk a 2020-as helyzethez képest. Ez nem olyasmi, amit egy év alatt végig lehet vinni, tehát több a tennivaló, mint eddig. Ami mindig hiányzott a topcsapatokhoz képest, az a befektetés, ráadásul a tavalyi évtől kezdve a költségplafon is korlátozott minket. Ugyanakkor mindenki a nulláról indult egy új autóval, és nagyon nehéz megmondani, hogy hová tartanak. Számunkra a fejlődés az lesz, ha javulunk a konkurenciához képest” – zárta gondolatait Capito.



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: