DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

A monacói festés ihlette az idei McLarent

Az egyszeri Gulf-festésre emlékeztet az MCL36 színvilága. A csapat hangsúlyozza, valódi autót mutattak be – de néhány kényes alkatrészt azért elrejtettek a figyelő szemek elől.

Új színdizájnt leplezett le a 2022-es versenygépet bemutató McLaren: az MCL36 papaja alapszínének árnyalata is változott, és a kiegészítő kék is világosabb lett. A fényezés a csapat 2021-es Monacói Nagydíjon használt egyszeri Gulf-festésére emlékeztet – amellyel akkor egy nagy múltú színkombinációt idéztek meg.

„Mióta visszatértünk a papajához, folyamatosan fejlesztjük a fényezésünket” – mondta Zak Brown az autóbemutatón. „Vibráló hatást akartunk, ezért változtattunk a papaja árnyalán, ami sötétebb lett. A tavaly Monacóban és Abu Dhabiban használt különleges festések remek fogadtatást kaptak a rajongóktól. Azt hiszem, gyors és elegáns lett, illő egy gyors versenyautóhoz, amilyen remélhetőleg az idei! Tehát természetes evolúcióról van szó, miközben vállalati partnereinket is kiemeljük.”

 



A 2022-es bemutatókat nem csupán a csapatok esetlegesen megújuló fényezése miatt figyeljük, de az is visszatérő kérdéssé vált, az adott istálló vajon tényleges autóját prezentálja a nyilvánosságnak, vagy csupán egy bemutatómodellt. Az első két alakulat, a Haas és a Red Bull inkább rejtegette lapjait, az Aston Martin azonban már valódi autóját leplezte le. Így tett bevallása szerint a McLaren is.

„Azt hiszem, büszkék lehetünk rá, hogy egy igazi autót mutatunk be, mert ez tényleg az. Ezt az autót fogjuk Barcelonába vinni” – mondta James Key, a McLaren technikai igazgatója. Persze Woking sem naiv annyira, hogy minden ötletét megmutassa az árgus szemekkel figyelő riválisoknak. „Igen, elrejtettünk pár alkatrészt nyilvánvaló okokból, vannak érzékeny területek.”

„Ami a fejlesztési tervet illeti, minden más csapathoz hasonlóan már hamar lesznek fejlesztési lépéseink, mert jelenleg még igencsak tanulási fázisban tartunk. Pár fejlesztést viszünk Bahreinbe, így az autó változni fog, de biztos vagyok benne, hogy mindenkié változni fog” – mondta Key.

A bemutatón kiderült az is, hogy nem Barcelonában lendül mozgásba először az MCL36: az Aston Martinhoz hasonlóan tartanak egy előzetes bejáratást filmnap keretén belül, de ennek helyszínét és időpontját nem közölték.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: