DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Hasonló teljesítményre számít a Mercedes

A címvédő istálló szerint a tavalyi és az idei autók között nem is lesz akkora teljesítménybeli különbség, mint amire a szabályváltozások alapján mindenki számít. Persze egy kis idő kelleni fog azért.

2022 szabályai izgalmasabb szezont ígérnek, frenetikus, szoros versenyzéssel. Az autókat eleve arra tervezik, hogy könnyen a másik nyomában lehessen maradni velük. Ezt ugyan csak némi teljesítményvesztéssel lehet megoldani, ám az utóbbi időben hallott hírek szerint a különbség a 2021-es és a 2022-es versenygépek között nem is lesz olyan hatalmas.

Nicholas Tombazis, az FIA technikai főnöke mellett erre számít a Mercedes is. Technikai igazgatójuk, Mike Elliott a csapat legújabb, szezon előtti videójában beszélt arról, mit is jelenthetnek majd az új szabályok a gyakorlatban.



„Összességében az idei autó teljesítménye nem nagyon fog különbözni a korábbitól. Nyilvánvalóan az új szabályokkal az a cél, hogy megkönnyítsük az előzést, de hogy ez tényleg megtörténik-e, az majd csak kis idő elteltével fog kiderülni” – magyarázta a szakember, aki azt elismeri, hogy bár bizonyos szempontból közel lesz egymáshoz a régi és az új versenygép, a különbségek is egyértelműek, már csak ránézésre is.

„Ez az autó kicsit nehezebb, az erőforrás az E10-es üzemanyaggal némiképp másképp fog dolgozni, és az aerodinamika illetve a beállítások is eltérnek majd. Amíg ki nem hozunk mindent belőle, amíg a teszteken és az első néhány versenyen nem csiszolunk még rajta, addig nem igazán tudjuk, mire is képes. Mindenesetre azt várom, hogy teljesítmény tekintetében hasonló szinten lesz, mint a tavalyi” – mondta Elliott, hozzátéve, hogy idén az egyes autók közötti különbségeket nem igazán a felszínen, hanem alatta kell majd keresni, hiszen kinézetre ugyanolyan lesz minden csapat versenygépe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: