DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Ennyire lehet szoros a verseny 2022-ben

Némi halasztás után idén végre bemutatkozik a Formula-1 új szabályrendszere, a megújult dizájnú autókkal. Sokat várnak tőle, most megtudtuk, egész pontosan mennyit is.

Amíg nem jött a világjárvány, mindenki nagyon várta 2021-et, hiszen ekkorra ígérte a Formula-1 a nagy szabálymódosításokat. Ugyan végül teljesen más miatt lett izgalmas a szezon, az F1 vezetősége és az FIA komoly reményeket fűz ahhoz, hogy az új szezonban sem maradunk körömlerágós futamok nélkül.

A 2022-es autókat illetően egyelőre mindenki csak találgatni tud. Az FIA technikai főnöke, Nicholas Tombazis – aki korábban a Ferrarit erősítette főtervezőként – elárulta, ő mire számít. Természetesen ő sem pontos adatok alapján dolgozik, ám ez nem csorbít az optimizmusán.



„Elég nehéz elképzelni, hogy felülmúlhatjuk ezt a szezont az új korszak első évében” – utalt a végletekig kiélezett világbajnoki harcot hozó 2021-es esztendőre, az Auto Motor und Sportnak nyilatkozva. „Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy elérjük a két kitűzött célunkat: közelebb hozni egymáshoz a mezőnyt és biztosítani, hogy könnyebb legyen követni egymást. Jelenleg az első és az utolsó között nagyjából három másodperc a különbség. Reméljük, hogy 2022 végére ez már csupán másfél másodperc lesz” – jósolta.

Aztán ki tudja, talán valamelyik csapat megtréfálja az összes többit valamilyen furfangos megoldással, és hasonló végeredményt láthatunk majd, mint 2009-ben, amikor Ross Brawn alakulata a dupla diffúzorral jókora előnyre tett szert. Tombazis azonban nem tart ilyen végkifejlettől; ha kell, majd minden alkalmazkodik az erőviszonyokhoz. „Az erősorrend nagyon gyorsan ki fog alakulni, amint kiderül, mi működik és mi nem. Akkoriban [2009-ben] a célokkal nem volt semmi gond, és azzal sem, ahogy el szerettük volna érni őket. A probléma abból adódott, hogy a csapatok túlságosan szabad kezet kaptak. Ebben a szezonban azonban azt várom, hogy ha valami nem a tervezett irányba halad, akkor majd módosítunk rajta” – jelentette ki a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: