Steward
Balogh Boglárka
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. május 22. vasárnap
F1

„Egyszerűbb Markóval, mint gondolnák”

A Red Bull-junior Jüri Vips szerint helyes az F1-es tanácsadó és az energiaitalosok hozzáállása, miszerint a nem teljesítő ifjú tehetségeket hamar kirakják a programjukból.

Miközben a Red Bull éppen tavaly bizonyította Max Verstappen világbajnoki címe révén, hogy képes megtalálni és kinevelni a legnagyobb tehetségeket, az energiaitalosok juniorprogramja legendásan szigorú, s nem egy reményteli fiatal karrierjét kettétörte már azzal, hogy elég korán megváltak tőlük. Különösen Helmut Markóról alakult ki az a kép, hogy kíméletlenül bánik a versenyzőkkel.

vips-marko-redbullJüri Vips azonban, aki korábban megnyerte a Formula-4-es bajnokságot, a Formula-3-ban is futamgyőzelemig jutott, tavaly pedig első teljes F2-es idényében két elsőséggel az összetett hatodik helyén végzett, nem így vélekedik Markóról:

„Egyszerűbb vele minden, mint azt az emberek gondolnák” – mondta el az ifjú észt a Formula1.com hasábjain. „Nyomást helyez rád, de ha jól teljesítesz, akkor nagyon kedves és őszinte. Teljesíts, és minden rendben lesz. Ez a felállás a Red Bull juniorcsapatánál: ha nem szerepelsz jól, akkor kirúghatnak, ha viszont jól teljesítesz, akkor bejutsz az F1-be.”

Az idén is az F2-ben induló Vips ráadásul egyet is ért Marko és a Red Bull módszereivel – noha tudja, hogy akár ő maga is egyszer pórul járhat emiatt: „Szórnak ki embereket, igen. De miért tartanál meg és fizetnél olyan versenyzőket, akik nem érdemesek az F1-re? Egyszerűen csak a legnagyobb tehetségeket akarják, és szerintem ez a helyes hozzáállás. Megtartják a legjobbakat, és esélyt adnak nekik.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: