DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alfa Romeo: Alábecsültük 2021-et

Alakulhatott volna jobban is az Alfa Romeo tavalyi szezonja, de Frederic Vasseur szerint elkövették azt a hibát, hogy túl nagy hangsúlyt helyeztek 2022-re. Az autó önmagában azért nem volt rossz.

Mivel 2022-ben érkeznek a szabályváltozások, komoly fejtörést okozott a csapatoknak a tavalyi szezon elejétől kezdve, hogy milyen megközelítéssel teljesítsék az idényt. Lévén hogy 2021 gyakorlatilag köztes év volt, értelmetlennek látszott túlerőltetni; hogy, hogy nem, azonban minden szempontból izgalmas szezont kaptunk, amelyben tényleg a végsőkig zajlott a küzdelem.

Hogy az élen mik történtek, azt mindenki tudja, de a mezőny vége felé is éppígy folyt a csata, a Williams például ismét igyekezett nem a legutolsó pozícióban zárni az évet, legfőbb ellenfelüknek pedig az Alfa Romeót tekintették. A évad első felében még nem volt annyira egyértelműen a grove-iak kezében a siker, George Russell pontszerzése után azonban magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, és lehagyták a svájciakat. Ám a csapatfőnök szerint nekik is szerepük volt abban, hogy végül csak kilencedikek lettek a konstruktőrök között.



„Nagyon korán 2022-re kezdtünk fókuszálni, már 2020 végén. Talán alábecsültük azt a tényt, hogy huszonkét versenyt kell teljesíteni ugyanazzal az autóval. Pszichésen ez nem volt egyszerű. Amikor futószalagon jönnek a fejlesztések, akkor ott van, nem is a motiváció, hanem a remény. De most nem volt” – idézi Frederic Vasseurt a Motorsport.com szakportál.

Az autó miatt alapvetően talán nem is szégyenkezhetnének, megvolt benne a potenciál, de ez nem bizonyult elégnek a Williams lendülete ellen. „A nyers teljesítmény nem volt rossz, az előző évhez képest előreléptünk. Az időmérők átlagát nézve gyorsabbak voltunk, mint a Williams, és a versenyeken ugyanez volt a helyzet. Talán tizennégyszer is előttük végeztünk a futamokon. Két igazán jó lehetőséget azonban kihagytunk, Budapestet és Spát” – folytatta. A Belga Nagydíj történéseit senkinek nem kell bemutatni, a Hungaroringen pedig az Alfák is belekeveredtek Valtteri Bottas és Lance Stroll első kanyaros bowlingozásába.

2022-t illetően már semmi konkrétat nem jósolt Vasseur, ám bízik abban, hogy Bottas és Guanyu Zhou vezetésével sikerülhet a zavarosban halászniuk. „Akkoriban meg kellett hoznunk egy döntést: rááldozunk-e rengeteg pénzt és időt 2021-re? Milyen elvárásaink lehetnek, a kilencedik helyről elmozdulni a nyolcadikra? Vagy tegyünk mindent fel egy lapra, 2022-re, amikor sokkal több lehetőségük lehet? Megtettük tétjeinket, néhány hónap, és meglátjuk, bejön-e.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: