DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Wolff: Öt-hat csapat harcolhat a győzelmekért

Optimista az F1 új korszakával kapcsolatban a Mercedes csapatvezetője: szerinte a költséglimitnek köszönhetően a jövőben egyetlen alakulat sem tud majd ellógni a többiektől.

Miközben a szabályváltozások kapcsán a legnagyobb figyelem elsősorban az autók technikai megújulására irányul, legalább ennyire fontos, hogy nemrég bevezették a költségsapkát a Formula-1-ben, amelynek plafonja ráadásul a 2022-es szezonra 140 millió dollárra csökken. A műszaki megújulástól a szakértők azt várják, hogy könnyebb lesz egymással harcolni a pályán, a költséglimit pedig azt eredményezheti, hogy csökkennek a csapatok közötti különbség – legalábbis Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke erre számít:

f1-start-2021-dppi



„Úgy vélem, a költséglimit sok mindent ki fog egyenlíteni” – nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak, amelynek hasábjain az Abu Dhabi Nagydíjon történtekkel kapcsolatos vizsgálatról is szót ejtett. „Ha valaki talál egy kiskaput és meglóg ezáltal, mindenki más le fogja másolni. Az autók mind nagyon hasonlók lesznek. De még így is lehetnek különbségek az első évben, utána viszont ezek kiegyenlítődnek. Többé lesz nem olyan, hogy egy csapatnak egy másodperces az előnye.”

Wolff elismeri, hogy a nagycsapatok nem lelkesedtek a pénzügyi megszorításokért, de ő is érzi, hogy maga a Formula-1 győztesen jöhet ki abból, ha több alakulatnak is esélye lesz az élmezőnybe kerülni:

„Természetesen azok az istállók, akik mélyebben a zsebükbe tudnak nyúlni, nem annyira örültek annak, hogy elvették az egyik előnyünket. De az egész egy fegyverkezési versennyé silányult a Red Bull, a Ferrari és köztünk. Mostantól viszont minden kiegyensúlyozottabb lesz. Úgy gondolom, a jövőben öt-hat csapat lesz harcban a győzelmekért. Ez jót teszt a sportnak. Elvégre a Super Bowlt sem mindig ugyanaz a csapat nyeri” – fogalmazott a Mercedes vezetője, hozzátéve: őket is érintette a költséglimit, több szempontból is átszervezéseket kellett végrehajtaniuk miatta.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: