DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Tsunoda: Lusta dög voltam, egész nap csak játszottam

A 2021-es év legjobb újonca elismerte, a szezon elején gond volt mentalitásával, felkészületlenül érkezett meg a hétvégékre. Emellett nullára esett önbizalma, csakis arra összpontosított, hogy ne törje össze az AlphaTaurit, ezért túl lassú volt.

Yuki Tsunoda a Bahreini Nagydíjon megszerzett pontjaival – kilencedik lett Szahírban – szinte berobbant a Formula-1-es mezőnybe, de hamarosan újonc hibái kerültek a fókuszba. Hogy szigorúbb szemmel tarthassák, az AlphaTaurinál úgy döntöttek, Angliából Olaszországba, a csapat faenzai székhelyének szomszédságába költöztetik.

„Amíg Olaszországba nem költöztem, egy lusta dög voltam” – vallotta be az Autosport lapnak Tsunoda. „Edzés után rögtön hazamentem, bekapcsoltam a PS5-öt és csak játszottam egész nap, próbáltam jól érezni magam. Aztán a versenyhétvégék mindig rohanásról szóltak. Csak akkor kezdtem meg a felkészülést, és ez már késő volt.”



De nem ez jelentette az egyetlen problémát. A japán úgy gondolja, túlzott magabiztossággal érkezett meg a Formula-1-be. Balesetei aztán elkezdték az önbizalmat aláásni, egészen addig, amíg szinte semmi nem maradt belőle.

„Túl sok önbizalmam volt. Úgy éreztem, túl könnyű az F1, mivel nem volt nagy balesetem, mindent irányítás alatt tartottam, ezért hittem, hogy könnyű. Aztán jött az imolai baleset, de azután még mindig rendben volt az önbizalmam, úgy éreztem, csak balszerencsém volt. De amint elkezdtem rendszeresen baleseteket szenvedni, már megkérdőjeleztem az önbizalmam. Úgy éreztem, ez sokkal nehezebb, mint hittem.”

„Egy ponton a magabiztosságom abszolút nullán volt. Sosem fordult még elő ilyen a múltban. Csak küszködtem, hogy újra felépítsem a bahreini szintet” – mondta a japán, beismerve, hogy egészen a Török Nagydíjig arra összpontosított, hogy ne törje össze az autót.

„Törökország volt a fordulópont magabiztosság és szemlélet tekintetében. Addig arra koncentráltam, hogy ne tegyem a falba, ezért pedig a tempón is nagyon lassú volt. Amint rádöbbentem, milyen lassú voltam pár futamon, tudtam, hogy keményebben kell nyomni, mert az F1-ben az eredmény és a tempó a legfontosabb. Megváltoztattam a hozzáállásom, és zsinórban nyolc versenyen nem volt balesetem. Ezért vagyok itt” – mondta Tsunoda, aki a szezonzárón negyedik hellyel, pályafutása legjobb eredményével koronázta meg újonc évét.

„Nagy év volt. Sosem volt ennyire hullámzó szezonom, sosem voltam hasonló helyzetben karrierem során” – összegezte 2021-et Tsunoda. „Boldog vagyok, hogy még a rossz helyzetekben is sikerült javítanom magamon. Elégedett vagyok teljesítményemmel és fejlődésemmel. Szuper tanulóév volt. Sok tapasztalatot szereztem, átéltem a legrosszabb dolgokat, így előre mozdulhatok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: