DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Nem lesz Djokovic-eset az Ausztrál Nagydíjon

A melbourne-i futam promótere, Andrew Westacott arra számít, ahogy a többi ország belépési szabályainak, úgy Ausztrália feltételeinek is meg fog felelni a Formula-1. Ez jelen esetben az oltottság.

Alig kezdődött el a 2022-es év, máris túl vagyunk egy nagy sportbotrányon: az oltatlan Novak Djokovic kitoloncolásán Ausztráliából, amely révén nem vehetett részt az Australian Open tenisztornán. A helyszín Melbourne, amely áprilisban a Formula-1-es Ausztrál Nagydíjat is megrendezi, miután az elmúlt két évben elmaradt – létfontosságú számukra, hogy idén végre legyen verseny. A főszervező bizakodó, hogy Djokovicéhoz hasonló eset nélkül.

„Ez egy óriási, globális sztori, minden sportrajongó találkozott vele, minden sportújságíró beszámolt róla. Ezáltal Melbourne-re és a problémára irányította a figyelmet” – mondta Andrew Westacott a The Age-nek. A figyelem nem kifejezetten pozitív ebben az esetben: „Az ügy kimenetele miatt nem feltétlenül kedvező véleményeket szült, ugyanakkor érkeznek a pozitív elismerések, amiért ilyen csodás tornákat sikerült megrendezni. A nagy események kétélű kardok, történnek ilyenek a felvezetés során, legyen az F1, grand slam, egy major a golfban, nemzetközösségi játékok, olimpia.”



Westacott arra számít, hogy hasonló botrány nem történhet meg a Formula-1-ben: úgy véli, minden versenyző meg fog felelni az Ausztráliába lépés kritériumainak, ahogyan az más országokban rendezett versenyek esetén is megtörténik. Ez a feltétel Ausztráliában a teljes beoltottság.

„A 2020. március 13-i versenyünk törlése és 2022 áprilisi futamunk között 41 nagydíjra kerül sor világszerte, mindegyik a pandémia különböző szakaszaiban, különböző határátlépési feltételekkel. A Formula-1-nek minden esetben sikerült megfelelnie. A sport és utazó kontingense számára kötelező feltétel megfelelni a belépések esetén, és meg fognak felelni Ausztráliába és Melbourne-be érkezve is” – mondta Westacott.

Bár egyes versenyzőkről ismert, felvették-e a vakcinát, az nem publikus, a Formula-1-es mezőny hány tagja van beoltva.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: