DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Perez: Maxnak is idő kellene a Mercedesnél

Még a versenyzők is hajlamosak alábecsülni egy csapatváltás nehézségeit, vélekedik Sergio Perez. A Racing Point vezetésénél használt technikáiból semmit sem tudott hasznosítani a Red Bullnál.

Mexikó Formula-1-es pilótája a Red Bull-lal hatodik versenyén, Bakuban futamgyőzelmet szerzett, de csak a szezon utolsó harmadában vette fel érezhetően a tempót új csapatával. A versenyző a Racing Pointtól érkezett az energiaitalos formációhoz, nem csupán a csapat, de a motor is új volt számára: korábban a hibrid érában csak a Mercedes V6-osát vezette.

„Még a versenyzők is hajlamosak alábecsülni az ezzel járó dolgokat, amíg meg nem tapasztalják őket” – mondta az Autosportnak Perez. „Egy különböző erőforrást vezetni teljesen más feladat. Egy eltérő filozófiájú autót vezetni, magas rake-kel alacsony rake-kel szemben szintén teljesen más feladat. Teljesen máshogy kell hozzáállni mindenhez.”



2021-ben nem csupán Pereznek adódtak nehézségei a csapatváltással: Daniel Ricciardo a McLarennél és Sebastian Vettel az Aston Martinnál szintén döcögősen indult. A mexikói szerint még Max Verstappennek sem menne egyszerűen egy átigazolás.

„Új technikákat kell megtanulni. Lényegében abból, amit korábban csináltam, semmi sem működött itt. Ugyanez lenne a helyzet például akkor, ha Max átmenne a Mercedeshez. Teljesen különböznek: habár a köridő nagyon hasonló, szélsőségesen eltér, ahogyan ez a köridő összeáll” – magyarázta.

A kétszeres futamgyőztesnek 2022-ben sokkal könnyebb dolga lesz, egy szezon rutinnal a Red Bullnál: „Rendelkezünk egy jó alappal, amellyel dolgozhatunk és amelyet fejleszthetünk. Ez óriási különbség. Már ismerem az embereket, tudom, kitől mit kérhetek, hogyan lehet a legtöbbet kihozni a körülöttem levő egyénekből. Teljesen más a kép” – mondta Perez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: